Végtelen szivárvány: autizmus és nemi identitás

Autizmus és nemi identitás | AZ1.HU
Nemesné Singer Edina

Nemesné Singer Edina

Olvasási idő: 4 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Nemesné Singer Edina

Nemesné Singer Edina

Olyannyira gyakori jelenség, hogy már neve is van: „twainbow”. A „two” és a „rainbow” szavakból összeálló kifejezés dupla szivárványt jelent, s az autisták azon csoportjának megnevezésére szolgál, akik egyben az LMBTQ+ közösség tagjai. Vagy másképp: azokat az LMBTQ+ embereket nevezik így, akik egyben autisták is. 

A jelenség kutatása gyerekcipőben jár, és több nehézséggel kell szembenézniük a kutatóknak, ha pontos, tényszerű munkát szeretnének végezni. Egyik oldalról ugyanis az autizmus diagnosztikai kritériumai is folyamatosan változnak (pl. a korábbi DSM-IV még külön kezelte az Asperger-szindrómát, a jelenleg érvényes DSM-V szerint már egyben kezeli), és további nehezítő tényező, hogy a diagnózis felállításában nagy szerepe van a társadalmi viselkedésnek. Emiatt sokkal több fiút diagnosztizálnak már gyerekkorban, mint lányt; a tipikus autistát nagy valószínűséggel egy fiatal, zseni fiúként képzeljük el. Az autista gyerekekből/fiatalokból autista felnőttek lesznek, a nem diagnosztizált autista lányokból autista felnőtt nők, akik sok esetben harminc-negyven éves koruk fölött kapnak diagnózist, vagy jönnek rá maguk, hogy ők nem neurotipikusak. Különböző diagnosztikai tesztek segítenek ebben (ezek egy része elérhető ingyenesen magyar nyelven is az aspeitests.org oldalon), ilyen például a RAAD-S (The Ritvo Autism Asperger Diagnostic Scale).

Nemi identitás az autizmus tükrében

A lány/fiú felosztás sem olyan egyszerű, mivel a társadalmi nem is egy, a társadalom által alakított fogalom. Az autista emberek pedig abban is eltérnek (a legtöbb esetben, hiszen természetesen a nyelv, a szenzoros érzékenység és más aspektusok is hozzájárulnak az autizmushoz) a neurotipikus emberektől, hogy a társadalmi konvenciókat, fogalmakat máshogyan látják és kezelik. Strang és kollégái szerint a biológiai és társadalmi nemhez kötődő faktorokat is érdemes figyelembe venni az autizmus kutatásánál és a klinikai gyakorlatban. 

A belső tapasztalatokat túl gyakran elfelejtik az autizmus kutatásában és a klinikai gyakorlatban – írják a szerzők. Mégis, az autisták, akik kevésbé kötődnek a nemekről kialakított egyezményes fogalmakhoz, mert nem ismerik azokat vagy nem foglalkoznak velük, valójában más megvilágítást adhatnak a nemről a nemi elvárásokon és társadalmi jelentéseken túllépve. Egyes autisták tehát talán túlmutatnak a neurotípusos nemeket és kifejezéseket megkötő konvenciókon – olvasható a tanulmányban. Strang a tanulmányban arra kéri kutatótársait, legyenek nyitottak arra, amit az autisták elmondanak s tanítanak a nemekről – saját nemi tapasztalataikról és útjaikról, és talán még arról is, hogy hogyan nyithat a világ egy kiterjedtebb nézet és a nemi jelleghez tartozó tapasztalatok felé, kevésbé kötődve a neurotipikus társadalmi nemi kódolt mintákhoz. 

Egy, a Nature-ben megjelent idei kutatás szerint a transznemű és nonbináris felnőttek nagyobb eséllyel autisták, mint a ciszneműek. Azt találták, hogy az autizmus és a transzneműség/genderdiverzitás közötti kapcsolat szignifikáns. Varun Warrier, a Cambridge-i Egyetem kutatója és kollégái öt nagy adattáblát elemeztek, melyek 641 860 résztvevő adatait gyűjtötték össze. A nemen túl az idegrendszeri és pszichiátriai diagnózisok adatait, valamint autisztikus jelekre vonatkozó megfigyelési adatokat is tartalmaztak a táblák.    

A nemi identitás az egyén érzékelése alapján meghatározott, és ez lehet, hogy nem egyezik a születéskori nemével. A tanulmányban azokat tekintették ciszneműnek, akiknek a neme egybeesett születésükkori nemükkel, és azokat, akik transzneműek vagy más nemi identitással rendelkeztek – ideértve azokat is, akik nem binárisnak, genderfluidnak, agendernek, genderqueernek, bigendernek vallották magukat –, transznemű vagy genderdiverz kategóriába sorolták.

Warrier és munkatársai mind az öt adatkészletben azt találták, hogy a transznemű vagy genderdiverz felnőttek 3-6-szor nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy autizmust diagnosztizáltak náluk, mint a cisznemű felnőttek.

A nemi identitás zavara (ma nemi diszfória) első esetét az autizmusban az 1990-es években jelentették. Azóta a szakirodalom nagy része inkább esettanulmányokra korlátozódik.

Autizmus és LMBTQ+

Glidden és kollégái egy szisztematikus szakirodalom-elemzést végeztek, melybe 1966 és 2015 között a nemi diszfória és autizmus kapcsolatát elemző írásokat vontak be. A legtöbb vizsgálat, ahogy az autizmust érintő más témákban is, a gyermekek vagy a fiatalabb felnőttek körében zajlott, kisebb mennyiségű a felnőtteket, idősebb embereket érintő szakirodalom. Több vizsgálatban találhatunk olyan hipotézist, miszerint az autizmus és a magzati tesztoszteron szintje között kapcsolat van, ami kialakít egy androgén jelleget, s ez hozzájárulhat a transz férfiak nagyobb arányához az autisták körében, viszont nem magyarázza a transz nők nagyobb arányát, sem a nem heteroszexuális orientáltságúak nagyobb arányát. 

Egy másik kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik autizmus diagnózissal rendelkeznek vagy autisztikus jellemzőik vannak, nagyobb valószínűséggel transzneműek, mint az általános népesség. Emellett az autisták nagyobb százaléka számolt be arról, hogy neme nem szigorúan férfi vagy nő, hanem más emberek. A tanulmányban szereplő nemi identitások példaként a bigender, genderqueer és „egyéb” voltak. 

Az LMBTQ+ személyek aránya is nagyobb ugyanis az autisták körében, mint a neurotipikus populációban. Pecora és kollégái meta-analízist végeztek, „magasan funkcionáló” autista embereket és szexuális orientációjukat vizsgáló tanulmányok bevonásával. A bevont 9 tanulmány elemzése alapján 15-35% között van a megfigyelt autista emberek között azoknak az aránya, akik leszbikusnak, melegnek, vagy bi-/pánszexuálisnak mondták magukat. Ez az arány a teljes amerikai népességen belül körülbelül 4,5% (Gallup, 2017).

A szexuális orientáció Sell Scale skáláját használó szűrővizsgálat szerint az autista egyének nagyobb arányban vallották magukat homoszexuális, biszexuális és aszexuális irányultságúnak a neurotipikusokhoz képest: az autisták csoportjában a nem heteroszexuálisok aránya 69,7% volt, míg a neurotipikus csoportban 30,3%. 

Számos tanulmány azt is sugallja, hogy az autista férfiak nagyobb valószínűséggel heteroszexuálisak, mint az autista nők. Egy holland tanulmányban például az autista nők csak 57 százaléka számolt be arról, hogy heteró, szemben az autista férfiak 82 százalékával. A nőket nagyobb valószínűséggel vonzotta mindkét nem, és egyik sem.

Bizonyított tehát, hogy az autizmus és a nemi identitás különbségei, valamint a szexuális orientáció között vannak összefüggések, az autista népességen belül nagyobb a transz/non-bináris/genderfluid emberek aránya, s nagyobb az LMBTQ+ közösséghez tartozók aránya is, mint a teljes társadalomban. Ennek egyik okaként azt feltételezik, hogy a terhesség alatt a magzat szervezetébe több androgén hormon került, s ez az autizmus kialakulására, s a nemi identitásra is hatással lehet azoknál, akik női testbe születnek. A másik feltételezett ok az, főleg a nemi identitás vonatkozásában, hogy a nem társadalmi bináris megítélése azt eredményezheti, hogy a nemhez kapcsolódó normáktól történő bármiféle eltérés az autista egyénben zavart okoz, s ezt már kívülről a nemi diszfória jelének tekintik. A harmadik magyarázat szerint az autisták egyszerűen könnyebben elfogadnak és azonosulnak valamivel, ami nem a norma.  

Az okok feltérképezése tehát folyamatban van, s még valószínű sok időt vesz igénybe. A fenti feltételezések további vizsgálata előrébb vihet, s minél több felnőttként kapott diagnózis, autista felnőttek vizsgálata és megkérdezése is segíthet a további megértésben. 

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?