Tudatos férfivé érni – az első lépések

Tudatos férfivé érni | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 4 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Aki még csak most fedezi fel magának a spiritualitás ösvényét, tele van kérdésekkel. Hogyan vágjak neki? Tanácsokat, akár komplett eszméket kínáló könyvekkel, weboldalakkal ma már Dunát lehet rekeszteni. Azt tudom elmesélni, én hogyan találtam rá a tudatosabb létezésre, milyen utat jártam végig, milyen következtetéseket vontam le az eddigi tapasztalataimból.

Annyiban egyszerűbb a helyzetem sok férfitársamnál, hogy eleve egy spirituális családba születtem bele, egy lelkész családjában nevelkedtem. A nyitottság az általam nem érzékelhető világ iránt tehát már gyerekként ott volt bennem. A spiritualitásom keretrendszere azonban az évek során nagyot változott, csak a szemléletmódom alappillérei maradtak meg. Ezt a négy sarokpontot dióhéjban így tudom összefoglalni:

Légy tudatos az időre

A tudatosságunk ott van, ahol a figyelmünk. Ez talán az egyik leglényegesebb mondata egy spirituális útnak, érdemes ízlelgetni. A figyelem pedig egy időigényes folyamat. Ebből az is következik, hogy az időbeosztásunk meghatározó eleme lesz annak, milyen tempóban haladunk a felismerésinkkel. Úgy is fogalmazhatok, amire nem szánunk időt, az megtörténni sem fog. A szándék megfogalmazása, és a szándék megvalósítására fordított idő – ez a teremtés két alappillére (lásd: bibliai teremtéstörténet: hét nap, hét vágy, szándék megfogalmazása).

Érdemes tehát végiggondolnunk a mindennapjainkat, tényleg arra szánjuk-e az időt, ami elmélyíti a spiritualitásunkat, vagy a figyelmünk fókusza kizárólag anyagi, fizikai folyamatokon van. A belső folyamatok megélésére, megfigyelésére szinte bárhol fordíthatunk időt, ahol be tudjuk húnyni a szemünket, akár csak percekre. Így nem mindegy, hogy a tömegközlekedési eszközön utazva egy kütyüt fogsz-e a kezedben, és annak adod a figyelmed, vagy magaddal foglalkozol. Azt mondod, mindkét esetben magaddal foglalkozol? Van egy jelentős különbség: hogy hol van a figyelmed. Kívül, azaz az érzékszerveid által észlelhető információk világában, vagy a belső világodban. Ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

Légy tudatos a térre

Kint és bent – két tér találkozik bennünk, fonódik egybe az elménkben, az észleléseinkben. A kinti világot az érzékszerveink közvetítik. A benti világot a gondolataink és (meg)érzéseink. Ahogy a fény és a hang a külső világ formáit, rezgéseit közvetítik számunkra, úgy a gondolat és az érzés a belső világ folyamatait. De ahogy nem azonosítjuk önmagunkat sem a fénnyel, sem a hanggal, úgy ne azonosítsuk magunkat a gondolatainkkal és az érzéseinkkel sem. Ez egy sokszor elhangzó mondat olyan körökben, ahol már elmélyültebben foglalkozunk belső folyamatokkal. Könnyű kimondani, leírni; azonban megérteni, átérezni annál nehezebb. Ha a gondolatom nem az enyém, akkor mégis kié? És ki vagyok én?

Itt rejlik a spiritualitás útjának lényege, amit a keleti filozófiákban csak úgy hívnak: megvilágosodás, vagy ahogy én fogalmazok, az Eredet megélése. Ez az a pillanat, amikor megérkezünk a felismeréshez, hogy nem vagyunk azonosak azzal, ahogyan észlelünk – mindegy, hogy az kintről vagy bentről érkező hatás. Hanem az vagyok, amit észlelek: a fa az erdőben, a lány, akinek a szemébe nézek a kanapén ülve, a zsémbes öregasszony, a szomszédban ugató kutya. Megtaláljuk magunkban az Eredetet.

De nem kell “megvilágosodnunk” ahhoz, hogy tudatosak legyünk a térre. Hogy elkezdjük magunk körül “megtisztítani”, kirakni belőle azokat a dolgokat, tárgyakat, energiákat, amik gátolnak bennünket a figyelmünk fókuszálásában. 8 éve raktam ki a tévét az életemből, hogy csak egy példát mondjak. Nézzük meg tudatosan, mi szolgálja a terünkben az életet, mi van azzal harmóniában, és mi az, ami csak elvonja a figyelmet.

Ne akarj megfelelni. Ha elindulsz egy belső tapasztalási ösvényen, és elkezded újrarendezni az életed, a környezeted, hogy összhangba kerüljön veled, sokan értetlenkedni fognak. Azt gondolják, megváltoztál, és nem előnyödre, hiszen már nem az leszel, akit megszoktak. Lehet, hogy egyes barátok is eltávolodnak tőled. Ez a dolgok rendje. A tudatossá válás útja azt is jelenti, hogy változnak körülöttünk az arcok; egyesek távolabb kerülnek, a helyükre újak érkeznek. Azok, akik megértik a változásainkat, akik be tudnak bennünket fogadni ebben az állapotunkban.

Légy tudatos a légzésre

A spirituális szó eleve a latin lélegzet, lélek (spiritus) kifejezésből származik. A légzés összekapcsolja a kintet a benttel, nem véletlenül valamennyi meditációs technika alapja. A tudatos légzés pillanatok alatt létre tudja hozni azt az állapotot, amikor egyensúlyba kerül a test és a lélek.

Tanuljunk meg mélyen és egyenletesen lélegezni. Játsszunk a levegővel – különböző légzésritmusokkal, légvételi mélységekkel. Figyeljük meg, mire hogyan reagál a testünk. Mitől nyugszik meg, mi segít abban, hogy a figyelmünket hatékonyabban tudjuk befelé fordítani. A belső fókusz megteremtésében a légzés még annál is fontosabb, mint az, hogy becsukjuk a szemünket. Vannak meditációs technikák, amelyben a szemhéjat nem is engedjük le teljesen, de a légzés minden folyamat alapja. Nem csak a meditációs technikáké, hanem milyen olyan folyamaté, amellyel a fókuszunkat levesszük a környezet észleléséről, legyen szó akár egyszerű relaxációról, akár hipnózisról vagy más, módosult tudatállapot elérését kitűző eljárásról.

A tudatos légzést is gyakorolhatjuk szinte bárhol és bármikor. Csak elég a gondolat, hogy most akkor figyelek a légzésemre, és veszek pár nagy és mély levegőt. Minél többször és különbözőbb helyzetekben csináljuk, annál természetesebb lesz számunkra, hogy tudatosan használjuk a légzést.

Légy tudatos a lélekre

A “modern” kor patriarchális társadalmainak az egyik legnagyobb “bűne”, hogy elvette a férfiaktól az érzelmeket. Érezni ugyan lehet, de érzelmeket kimutatni nem férfias, azt csak a nők csinálják. Egy férfi legyen kemény, határozott, erőteljes. Egyetlen egy probléma van ezzel: a nőket és a férfiakat ugyanabból az anyagból gyúrták, ugyanazzal az érzékenységgel születnek, és ahhoz, hogy egyensúlyban tudjanak maradni, nekik is szükségük lenne arra, hogy legyen érzelmi kommunikációjuk.

A tudatos férfi ismeri az érzelmeket. Képes bennük elmerülni, átadni magát nekik, sőt: tudatosan alkalmazni őket a mindennapjaiban, kapcsolataiban. A Földanya tantrának és a hasonló technikák használhatóságának eleve az a feltétele, hogy lássuk a saját érzelmeinket. Ehhez folyamatosan figyelnünk kell magunkat, hogy egyes élethelyzetekben mi történik bennünk, és ezt hogyan fordítjuk le érzelmekre. Tanuljuk meg saját magunknak is kimondani, hogy mikor érzünk bizalmat, mikor bizalmatlanságot, milyen élmény vált ki belőlünk örömöt, és mi bánatot vagy féltékenységet, bűntudatot, és így tovább.

Ha pedig már tisztában vagyunk az érzelmeinkkel, fontos, hogy ezeket kommunikáljuk is kifelé, különösen a párkapcsolatokban. Szoktassuk rá magunkat arra, hogy a racionális, logikusnak gondolt érvelések, mondatok mellett egyre nagyobb arányban kapjanak helyet azok a szavak, amelyekkel a pillanatnyi érzelmi állapotunkat fejezzük ki. Tehát ne csak azt, hogy mit gondolunk valamiről, hanem azt is, hogy milyen érzelmek társulnak hozzá.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzeneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

Tudatossá válni a gyermekekre | AZ1.HU
A tudatos férfi

Tudatossá válni a gyermekekre

Tanuljunk meg tudatosak lenni arra, hogy amit teszünk, hogyan hathat a gyerekekre. Mi az a karma, amit tudatlanságunkban ráterhelünk a jövőre.

Tovább
A spirituális férfi | AZ1.HU
A tudatos férfi

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
A tudatos férfi

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Tantra és meditáció | AZ1.HU

Tantra és meditáció

A meditáció és a tantra élményének összekapcsolása a tudati fejlődés és a lelki mélységeink felfedezésének új dimenzióit tárja fel.

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU

Légy a társam a lélek útján

Társakat találni a lélek útján az egyik legnagyobb kihívás. Nincs hozzá “kézikönyv”, a saját tapasztalatainkból próbálunk okulni.