Titkos föld alatti hálózatok, avagy a fák rejtett kommunikációja

A fák rejtett kommunikációja | AZ1.HU
Vucsics Mónika

Vucsics Mónika

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Vucsics Mónika

Vucsics Mónika

Erdőben sétálni talán mindannyian szeretünk. Élvezzük a jó levegőt, az árnyas ösvényeket, ilyenkor jó esetben még az internetről is elfeledkezünk. De vajon gondolnánk-e azt, hogy talpaink alatt a fák is neteznek titkos hálózatokon keresztül?

Az ún. Wood Wide Web létező jelenség. Kutatások kimutatták, hogy a fák ugyanúgy éreznek, kommunikálnak, kereskednek, valamint védik egymást a különböző veszélyforrásoktól, mint ahogy  ezt mi tesszük közösségi oldalainkon.

Mindezt földalatti gomba hálózatok segítségével teszik, amelyek gyökereiket körülszőve összefonódnak, így biztosítva az összeköttetést a szomszédos fák közt. Ezt a szimbiotikus együttélést mikorrhizának hívjuk, ami szó szerint gomba-gyökeret jelent.

A mikorrhizán keresztül a gombák tápanyagokat és különböző jeleket továbbítanak a fák között, cserébe pedig cukrokat, fehérjéket és zsírokat kapnak. A gombák nem képesek önállóan cukrot előállítani, viszont a fáknál sokkal hatékonyabban szívják fel a talajból a tápanyagokat, így az együttélés kölcsönösen előnyös.

Lássuk, mi mindenre használják a fák az erdei netet!

Forrásmegosztás

A legidősebbek és legnagyobbak az ún. anyafák, ők rendelkeznek a legnagyobb hálózattal, és a legtöbb kapcsolattal a környező fákhoz. Csakúgy, mint az emlősök, az anyafák is táplálják utódaikat. Az árnyékban növekedő csemetéket az anyafa cukrokkal látja el a gombahálózaton keresztül, hogy azok növekedhessenek és jobb esélyeik legyenek a túlélésre.

A beteg, vagy haldokló egyedek tápanyagaikat önzetlenül leadják a hálózatnak, amiket aztán az egészségesebb szomszédaik felhasználhatnak. Ez azonban visszafelé is működik: a már – akár sok éve kidőlt – példányokat a társai életben tartják azáltal, hogy körülveszik gyökereikkel a tuskót, és cukrokat pumpálnak bele.

Üzenetküldés a fák világában

Csakúgy, mint az emberi közösségek, a fák is küldenek üzeneteket egymásnak, ám itt egy szimpla ’mizu’ helyett sokkal inkább egymás megvédése a cél. Veszélyhelyzet esetén kémiai jeleket bocsátanak ki a gyökereiken keresztül, így figyelmeztetve a szomszédos fákat a védekezésre. 

Egy, az afrikai szavannákon folytatott kutatás során megfigyelték, hogy amikor a zsiráfok legelik a tüskés akácfák leveleit, a fák mérgező anyagokat pumpálnak leveleikbe, ezzel elkergetve támadóikat.

Az állatok ezután kénytelenek akár száz mérföldet is barangolni, mire új táplálékforráshoz jutnak, hiszen a veszélyben lévő egyedek a közelben lévő társaiknak figyelmeztetést küldenek a veszélyről, aminek hatására azok is mérgező anyagokat juttatnak leveleikbe. 

Érdekes tény, hogy a fák is éreznek fájdalmat. Kimutatták, hogy amikor a hernyó rágcsálja a fa levelét, a sérülést körülvevő szövetek átalakulnak. Mint egy fájdalmas emberi szövet, a falevél szövetei is elektromos jeleket küldenek ki. Ezek a jelek az emberi szervezetnél lassabban haladnak ugyan, kb. 0,84 cm/perc sebességgel. 

Fenntartható ökoszisztéma kialakítása

A fák összedolgoznak, hogy egy fenntartható ökoszisztémát működtessenek. Egy fának önmagában nincs sok esélye a túlélésre a széllel és az időjárási viszontagságokkal szemben, azonban, ha közösségekben állnak, segítik egymást és megosztják a táplálékot. Így nem csak túlélnek, de virágoznak is egymás társaságában. 

Együttesen tudnak védekezni a hőmérsékleti változások ellen, elegendő vizet tárolhatnak el a száraz időszakokra, elegendő páratartalmat generálnak, ellenállnak az áradásoknak, és a szélsőséges időjárási körülményeknek. 

Döntéshozatal

Megfigyelték, hogy a fák jellegzetességei azokon az egyedeken egyeznek meg, amelyek ugyanazoknak a környezeti hatásoknak vannak kitéve. 

Ez főként ősszel látható, amikor azt gondolnánk, hogy minden fa egyszerre hullajtja le a leveleit. De valójában mindegyik maga dönti el, hogy mikor a legalkalmasabb erre az idő. Nem tudják előre, hogy a tél enyhe vagy hideg lesz, ezért némelyikük előbb hullajt, míg néhányuk tovább tartja fent leveleit, hogy tovább fotoszintetizálhasson. 

Csakúgy, mint az internetnél a darknet, a fák hálózatának is megvan a sötét oldala. Néhány orchidea fajta például megtámadja a rendszert, hogy ellopja az erőforrásokat. Más fajok, mint például a fekete dió, mérgező kémiai anyagokat küldenek a rendszeren keresztül, hogy szabotálják riválisaikat.

A hasonló ármánykodásokat félretéve azonban láthatjuk, hogy az erdők fái egy együttérző, szeretetteljes, gondoskodó közösséget alkotnak, és méltó példát állítanak elénk, hogy mit is jelent együtt élni, és jó célra használni a hálózatainkat.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet