Titkos föld alatti hálózatok, avagy a fák rejtett kommunikációja

A fák rejtett kommunikációja | AZ1.HU
Vucsics Mónika

Vucsics Mónika

Olvasási idő: 2 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Vucsics Mónika

Vucsics Mónika

Erdőben sétálni talán mindannyian szeretünk. Élvezzük a jó levegőt, az árnyas ösvényeket, ilyenkor jó esetben még az internetről is elfeledkezünk. De vajon gondolnánk-e azt, hogy talpaink alatt a fák is neteznek titkos hálózatokon keresztül?

Az ún. Wood Wide Web létező jelenség. Kutatások kimutatták, hogy a fák ugyanúgy éreznek, kommunikálnak, kereskednek, valamint védik egymást a különböző veszélyforrásoktól, mint ahogy  ezt mi tesszük közösségi oldalainkon.

Mindezt földalatti gomba hálózatok segítségével teszik, amelyek gyökereiket körülszőve összefonódnak, így biztosítva az összeköttetést a szomszédos fák közt. Ezt a szimbiotikus együttélést mikorrhizának hívjuk, ami szó szerint gomba-gyökeret jelent.

A mikorrhizán keresztül a gombák tápanyagokat és különböző jeleket továbbítanak a fák között, cserébe pedig cukrokat, fehérjéket és zsírokat kapnak. A gombák nem képesek önállóan cukrot előállítani, viszont a fáknál sokkal hatékonyabban szívják fel a talajból a tápanyagokat, így az együttélés kölcsönösen előnyös.

Lássuk, mi mindenre használják a fák az erdei netet!

Forrásmegosztás

A legidősebbek és legnagyobbak az ún. anyafák, ők rendelkeznek a legnagyobb hálózattal, és a legtöbb kapcsolattal a környező fákhoz. Csakúgy, mint az emlősök, az anyafák is táplálják utódaikat. Az árnyékban növekedő csemetéket az anyafa cukrokkal látja el a gombahálózaton keresztül, hogy azok növekedhessenek és jobb esélyeik legyenek a túlélésre.

A beteg, vagy haldokló egyedek tápanyagaikat önzetlenül leadják a hálózatnak, amiket aztán az egészségesebb szomszédaik felhasználhatnak. Ez azonban visszafelé is működik: a már – akár sok éve kidőlt – példányokat a társai életben tartják azáltal, hogy körülveszik gyökereikkel a tuskót, és cukrokat pumpálnak bele.

Üzenetküldés a fák világában

Csakúgy, mint az emberi közösségek, a fák is küldenek üzeneteket egymásnak, ám itt egy szimpla ’mizu’ helyett sokkal inkább egymás megvédése a cél. Veszélyhelyzet esetén kémiai jeleket bocsátanak ki a gyökereiken keresztül, így figyelmeztetve a szomszédos fákat a védekezésre. 

Egy, az afrikai szavannákon folytatott kutatás során megfigyelték, hogy amikor a zsiráfok legelik a tüskés akácfák leveleit, a fák mérgező anyagokat pumpálnak leveleikbe, ezzel elkergetve támadóikat.

Az állatok ezután kénytelenek akár száz mérföldet is barangolni, mire új táplálékforráshoz jutnak, hiszen a veszélyben lévő egyedek a közelben lévő társaiknak figyelmeztetést küldenek a veszélyről, aminek hatására azok is mérgező anyagokat juttatnak leveleikbe. 

Érdekes tény, hogy a fák is éreznek fájdalmat. Kimutatták, hogy amikor a hernyó rágcsálja a fa levelét, a sérülést körülvevő szövetek átalakulnak. Mint egy fájdalmas emberi szövet, a falevél szövetei is elektromos jeleket küldenek ki. Ezek a jelek az emberi szervezetnél lassabban haladnak ugyan, kb. 0,84 cm/perc sebességgel. 

Fenntartható ökoszisztéma kialakítása

A fák összedolgoznak, hogy egy fenntartható ökoszisztémát működtessenek. Egy fának önmagában nincs sok esélye a túlélésre a széllel és az időjárási viszontagságokkal szemben, azonban, ha közösségekben állnak, segítik egymást és megosztják a táplálékot. Így nem csak túlélnek, de virágoznak is egymás társaságában. 

Együttesen tudnak védekezni a hőmérsékleti változások ellen, elegendő vizet tárolhatnak el a száraz időszakokra, elegendő páratartalmat generálnak, ellenállnak az áradásoknak, és a szélsőséges időjárási körülményeknek. 

Döntéshozatal

Megfigyelték, hogy a fák jellegzetességei azokon az egyedeken egyeznek meg, amelyek ugyanazoknak a környezeti hatásoknak vannak kitéve. 

Ez főként ősszel látható, amikor azt gondolnánk, hogy minden fa egyszerre hullajtja le a leveleit. De valójában mindegyik maga dönti el, hogy mikor a legalkalmasabb erre az idő. Nem tudják előre, hogy a tél enyhe vagy hideg lesz, ezért némelyikük előbb hullajt, míg néhányuk tovább tartja fent leveleit, hogy tovább fotoszintetizálhasson. 

Csakúgy, mint az internetnél a darknet, a fák hálózatának is megvan a sötét oldala. Néhány orchidea fajta például megtámadja a rendszert, hogy ellopja az erőforrásokat. Más fajok, mint például a fekete dió, mérgező kémiai anyagokat küldenek a rendszeren keresztül, hogy szabotálják riválisaikat.

A hasonló ármánykodásokat félretéve azonban láthatjuk, hogy az erdők fái egy együttérző, szeretetteljes, gondoskodó közösséget alkotnak, és méltó példát állítanak elénk, hogy mit is jelent együtt élni, és jó célra használni a hálózatainkat.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?