Tantra és meditáció

Tantra és meditáció | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 4 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

A meditációt a köztudatban egy olyan mentális technikaként ismerjük, amellyel lecsendesítjük az elmét, és egy módosult tudatállapotból szemlélődünk. Aki pedig már foglalkozott tantrával, annak valószínűleg a különböző érintéses gyakorlatok fognak eszébe jutni. Az elsőre egymástól távolinak tűnő technikák összefonása nem újkeletű találmány, a keleti filozófiákban évezredes hagyomány, mindkét út végső célja a “megszabadulás“, a tiszta tudatállapot megtapasztalása, az én olvasatomban ez egyben a lélek egységének élménye.

Mi köti egymással össze a tantrát és a meditációt? Az elme az a részünk, amivel észleljük és feldolgozzuk a bennünket érő ingereket, tudatosítjuk őket. Ezek lehetnek a külső környezetünk eseményei, amiket látunk, hallunk, de lehetnek belső impulzusok is: gondolat, érzés, álom, tudattalan (mélytudati) hatások. A külső és a belső ingerek az elmében találkoznak össze és lépnek kölcsönhatásba egymással. Ez egy annyira hétköznapi és természetes folyamat életünk minden pillanatában, hogy erre nem is szoktunk különösebben figyelni.

Látunk egy formát az utcán, az elménk korábbi tapasztalatok alapján villamosként azonosítja, azt gondoljuk, el kellene érni, hozunk egy döntést, felszállunk rá. Pár másodperc az életünkből, miközben észlelések ezreit rögzíti az elménk. Igen, nem túlzás, ezreit. De a korlátozott információfeldolgozási kapacitásunk miatt nem fogjuk mindet tudatosítani, csak azt, ami a figyelmünk fókuszában van, ami kell ahhoz, hogy véghezvigyük a meghozott döntést. Például: miközben felszállunk a villamosra, vannak, akik leszállnak. Ha csak nincs valami számunkra feltűnő jellegzetességük, nem fogunk azzal foglalkozni, milyen cipő, nadrág, kabát van rajtuk, milyen a hajuk vagy a szemük színe, vagy épp milyen hangulatuk van. Pedig az érzékszerveink rögzítik az információkat, amennyiben az illető a látóterünkben van.

De akár hozhatnánk azt a döntést is, hogy nagyon pontosan megfigyelünk mindenkit, aki leszáll a villamosról. Ebben az esetben megváltozik a figyelmünk fókusza, más információkat fog az elménk kiválogatni a beérkező impulzusokból. Aztán az is lehet, hogy ebben annyira elbambulunk, hogy elfelejtünk felszállni a villamosra, ami ez eredeti szándékunk lett volna… 🙂

Sokan az elmét az aggyal azonosítják, ez azonban két különböző fogalom. Az elme egy lelki-pszichológiai struktúra, az agy egy biológiai, anyagi. A kettő természetesen kölcsönhat, egy komplex információ-észlelési és -feldolgozási rendszer elemei. A buddhista terminológia perspektívájából az idegrendszer az elme “segítője”, fizikai megnyilvánulása az anyagban.

A tantra pedig ugyebár pont az egyik érzékszervünkkel foglalkozik, a bőrrel, és az azon keresztül megélhető észlelésekkel. Miért van kiemelkedő jelentősége számunkra?

Az érintések az első benyomásaink az anyagról

A bőr az első érzékszervünk, ami a magzati fejlődés során kialakul. Még nem látunk, nem hallunk, de a bőrünkön keresztül már információkat gyűjtünk a külvilágról. Azt gondoljuk, nem fontosak ezek az élmények, hiszen nem emlékszünk rájuk. Pont ellenkezőleg: a magzati korban gyűjtött élmények olyan esszenciális szerepet játszanak az életünkben, mint a gyökerek a fák életében. Nem látjuk őket, mert a felszín alatt rejtőznek, de nélkülük nem léteznének erdők.

A magzati kor észlelései beépülnek a sejtek információs rendszerébe, az elme tudattalan rétegeibe, és komoly szerepet játszanak később a pszichés folyamatainkban. Meghatározóak lehetnek a viselkedésünkben, ezáltal abban is, hogyan és kikkel kapcsolódunk életünk során. A későbbi életünkben ezekre a magzati élményekre természetesen ezernyi más tapasztalat emléke rakódik, de a piramis legalján mindig ott lesznek az első érintések hatásai.

Nem véletlen az sem, hogy a bőr adja a legintenzívebb érzékszervi ingereket az életünkben, gondoljunk csak az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalomra, amit egy ütés, szúrás vagy vágás okoz, illetve az orgazmus okozta eufórikus állapotra. Mindkettő akár egy öntudatlan állapotig is elsodorhat bennünket.

Ezzel elérkeztünk egy kulcsszóhoz. Az érintés összekapcsolhat bennünket a tudatunk legmélyebb rétegeiben tárolt emlékeinkkel. Ha a bőrünk kap valami hasonló ingert, mint amit életünk kezdetén, elkezdi segíteni az emlékezést. Az érintések aktiválják azokat a régen elfeledett belső élményképeket és érzéseket, amiket akkor szereztünk, amikor kisgyerekek voltunk vagy édesanyánk pocijában ringatóztunk.

Tantra meditáció: traumákat, azaz karmát oldunk

Az érintés így felszínre hozhatja mind a fájdalmas, mind az eufórikus érzelmi állapotainkat, és azokat a képeket, amiket az elménk ezekhez kapcsolva tárol. Szinte mindenkiben van olyan belső élmény, hogy az érintés megnyugtat, biztonságot ad; pici babaként így éljük meg a szoptatást és minden olyan helyzetet, amikor érintkezünk édesanyánk testével. Ez teszi lehetővé, hogy akkor is a biztonság érzését adjuk a tantrában, ha valakiben épp fájdalmas érzések törnek fel.

A tantra és a meditáció összeolvasztása egyetlen folyamatba tehát lényegében azt a cél szolgálja, hogy az érzelmi biztonság megtartása mellett tudjunk ráhangolódni olyan mélytudati emlékképekre, amik traumaként, szenvedésként, azaz a buddhizmus perspektívájából nézve karmaként hatnak az életünkre. Az elmélyedés, a karma tudatosítása pedig lehetővé teszi, hogy elkezdjük feldolgozni, átalakítani, felszabaduljunk a terhe alól.

Érinthetjük saját magunkat is, de a tantra meditáció akkor a leghatékonyabb, ha egy olyan ember érintéseit kapjuk közben, akiben teljesen megbízunk, akivel szükség esetén képesek vagyunk teljesen nyitottan, őszintén kommunikálni. Akár egy párkapcsolatban is kísérletezhetünk ezzel, ha a meditáció alapjaival tisztában vagyunk. Nyilván ha olyan emberrel kezdünk bele tantra meditációkba, aki mindkét téren tapasztaltabb, hatékonyabb lesz az oldási folyamat.

Intim érintések a tantra meditációban

Az élet egyik legnagyobb misztériuma a fogantatás pillanata. Ma ugyan már lombikban is reprodukáljuk a sejtek összeolvadását (megérne egy külön cikket a lombikban fogantak érzelem- és karma-világa), de azért jellemzően az eufória adja az esemény érzelmi hátterét. Ezt az eufória-élményt egész életünkben keresni fogjuk, hiszen átszövik az elsőként kialakuló sejtjeinket. Keressük a szerelemben, a vágyban, néhány másodpercre újraéljük az orgazmus érzésvilágában.

Álljunk itt meg egy pillanatra, és vegyük szemügyre, mi történik a fogantatásban a buddhista felfogás szerint, amit a saját élményeimen keresztül is megtapasztaltam. Egy-Lélek figyelme az anyag felé fordul, és amint a hímivarsejt megtalálja a helyét a petében, beszűrödik egy “kicsi része” a fizikai térbe. Ebben az ideiglenes leválásban alakul ki az a pszichés képződmény, amit Énként tapasztalunk meg; ez lesz az én-tudat, amire tekinthetünk úgy is: Egy-Lélek szeme, füle, figyelme a fizikai anyagban. Azért használom ezt szemléltető képet, hogy egyértelmű legyen, a kapcsolatunk a lelkünk eredetével azután sem szűnik meg, hogy “képviseljük” az egységben létező lelkünket a fizikai anyagban. Ha úgy jobban el tudod képzelni, egy láthatatlan lélek-köldökzsinór köt vele össze.

Ha a tantra meditációban intim érintéseket használunk, akkor annak kizárólag két célja lehet. Egyrészt olyan traumák (karma) oldása, amik az öröm elvesztéséből fakadnak. Ilyen a bűntudat, szégyen, függőség, veszteség élmény. Másrészt – és ez már  komplexebb feladat – egy már előtte kialakult transzállapot elmélyítése. Ebben az a cél, hogy az orgazmus energiájával és fogantatás-emlékével egy még intenzívebb lelki állapotba “lökjük” magunkat, és ha csak másodpercekre is, de megéljük az Eredet-élményt. A figyelmünk ebben az élményben visszaáll a fogantatás pillanata előtti állapotába.

Segítségre van szükséged abban, hogyan kezdj neki a meditálásnak? Már gyakorló meditáló vagy, de elakadtál, nem érzed a fejlődést? Szeretnél megismerkedni mélyebb transz állapotokkal? Online vagy személyes beszélgetésekben is szívesen segítek neked. Felveheted velem a kapcsolatot az oldalon található elérhetőségeken, vagy a facebook profilomon keresztül üzenetet írva.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzeneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

Tudatossá válni a gyermekekre | AZ1.HU
A tudatos férfi

Tudatossá válni a gyermekekre

Tanuljunk meg tudatosak lenni arra, hogy amit teszünk, hogyan hathat a gyerekekre. Mi az a karma, amit tudatlanságunkban ráterhelünk a jövőre.

Tovább
A spirituális férfi | AZ1.HU
A tudatos férfi

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
A tudatos férfi

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU

Légy a társam a lélek útján

Társakat találni a lélek útján az egyik legnagyobb kihívás. Nincs hozzá “kézikönyv”, a saját tapasztalatainkból próbálunk okulni.

Mire jó a meditáció? | AZ1.HU

Egyáltalán mire jó a meditáció?

Milyen haszna lehet a meditációnak a mindennapi életünkben? Előfordulhat-e bármilyen nem kívánt, negatív mellékhatás? Hogyan kezdjünk neki?