Solidarity: koronavírus ellen hatásos gyógyszerek vizsgálata

WHO Solidarity vizsgálat | AZ1.HU
Nemesné Singer Edina

Nemesné Singer Edina

Olvasási idő: 3 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Nemesné Singer Edina

Nemesné Singer Edina

A Covid–19 ellen hatásos gyógyszereket vizsgálja a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által indított „Solidarity” (Szolidaritás) elnevezésű kutatási projekt. 2020. október 2-ig világszerte több mint 12 000 beteget vontak be a vizsgálatba, összesen 500 résztvevő kórházban. A Solidarity vizsgálat 30 országban zajlik jelenleg, további 43 országban hagyták jóvá a betegtoborzás megkezdését. Összességében a WHO hat régiójának 116 országa csatlakozott vagy fejezte ki érdeklődését a vizsgálathoz való csatlakozás iránt.

A vizsgálatban olyan már piacon lévő gyógyszereket adnak a koronavírusos betegeknek, amiket más betegségek gyógyításában már sikerrel alkalmaztak, és korábbi kutatások adatai alapján, illetve a piacra kerülést követő normál használat során is biztonságosnak bizonyultak. A négy vizsgált szer: a hidroxi-klorokin, a lopinavir/ritonavor kombináció, a béta-interferon és a remdesivir.

A kutatók feltételezése az volt, hogy a Covid betegségben is hasznosak lehetnek ezek a gyógyszerek. A Solidarity október 15-én több időközi adatot közölt a vizsgált gyógyszerekre vonatkozóan. A vizsgálatok három kimenetelre gyakorolt hatást vizsgálnak, ezek a lélegeztetőgépre kerülés ténye, a kórházi kezelés ideje, és a halálozás.

A hidroxi-klorokin, amely a járvány kitörésekor még nagyon ígéretesnek bizonyult, nem mutatott nyilvánvaló előnyt a betegek számára, sőt az sem mondható ki, hogy nem ront a koronavírusos betegek állapotán. Ez a megállapítás egybecseng további kisebb vizsgálatok eredményeivel: egy, összesen 29 vizsgálatot bevonó ún. meta-analízis eredményei alapján a hatóanyagot a koronavírusos betegeknél nincs értelme tovább vizsgálni, és nem előnyös hidroxi-klorokin kezelést alkalmazni.

A lopinavir/ritonavir kombináció sem mutatkozott hatásosnak, és ezt másik két, már lezajlott klinikai vizsgálat is megerősíti. Az adatok egyértelműek, a lopinavir/ritonavir kombináció esetében is abbahagyták a további vizsgálatokat a covidos betegeknél.

A harmadik vizsgálati szer a béta-interferon volt; lopinavirral együtt beadva, és anélkül sem mutatott hatékonyságot. A kutatási statisztikák nem zárnak ki kismértékű hasznosságot, ugyanakkor az is lehetséges, hogy a béta-interferon ront a helyzeten. A kontrollcsoportban – ők nem kaptak vizsgálati szert, hanem a normál kezelést alkalmazták náluk – 243/2050, a béta-interferon csoportban pedig 216/2050 arányban következtek be a halálesetek. A vizsgálatban a szereket bőr alá vagy intravénásan adták be; 100 esetben vizsgálták, hogy porlasztón keresztül tüdőbe juttatják az anyagot, és ez tűnt a leghatékonyabb módszernek. Még egy kutatás folyamatban van, amelyben a közvetlenül tüdőbe történő adagolást vizsgálják, ebbe 1000 főt terveznek bevonni, így abból majd várhatóan megbízhatóbb eredményt kapunk.

Az utolsó vizsgált szer a remdesivir. Korábban Donald Trump is erre esküdött,  az ACTT-1 nevű vizsgálat eredményére alapozva. Az ottani eredményekkel ellentétben a Solidarity vizsgálat egyáltalán nem tud hatásosságot bizonyítani. Nincs hatása a szernek a lélegeztetőgépre kerülésre, a kórházban töltött időre, sem az összhalandóságra. E két jelentés és két kisebb remdesivir-vizsgálat adatait egyesítve a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a feltételezéssel ellentétben a remdesivir statisztikái nem jeleznek nagyobb hatásosságot, mint az általános tüneti kezelés (301/2743 a halálozás arány a remdesivir-csoportban, 303/2708 a kontrollcsoportban). Az adatokból számolt statisztika alapján a gyógyszer ugyan a halálozások egy részét megelőzheti, de nem szignifikánsan hatásos, és nem mondható ki teljes bizonyossággal az sem, hogy nem rontja a halálozási statisztikát.

Ez a megállapítás nem összeférhetetlen azzal, hogy az ACTT-1 vizsgálat némi hatásosságot mutatott, különösen, ha számításba vesszük azt a tényt, hogy az ACTT-1-ben valamivel kevesebb lélegeztetéssel kezelt beteget vontak be a vizsgált csoportokba. Az ACTT-1 adatai ugyan nagyobb betegcsoportra vonatkoznak, mint a korábbi remdesivir-vizsgálatok, a Solidarity adatkészlet azonban még ennél is nagyobb, így abból pontosabb információt kaphatunk.

A szerzők szerint a korai reményeket nem tudja beteljesíteni a négy már piacon lévő vizsgálati szer egyike sem: nincs olyan közöttük, amelyik jelentősen csökkenti a fekvőbetegek 28 napig megfigyelt halálozási esetszámát, a lélegeztetés megkezdését, vagy a kórházi kezelés időtartamát.

A Solidarity vizsgálat jövőjéről

A hidroxi-klorokin és a lopinavir/ritonavir kombináció vizsgálatát teljesen befejezték, a remdesivirrel és a béta-interferonnal még folynak vizsgálatok. Ami talán változást hozhat, az egy más betegségekben már alkalmazott kortikoszteroid, a dexametazon. Emellett a WHO közlése alapján a Solidarity hamarosan új terápiákat is fog vizsgálni: újabb vírusellenes gyógyszerek, immunmodulátorok és anti-SARS COV-2 monoklonális antitestek vizsgálati szerként történő bevonását fontolgatják. 

Az eddigi vizsgálati szerekre vonatkozó időközi eredmények alapján úgy néz ki, erre szükség is van.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?