Oszd meg és uralkodj

Oszd meg és uralkodj | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Ma a világban a hatalom az “oszd meg és uralkodj” elve alapján működik. Ideológiák, hitrendszerek, pártpreferenciák mentén ásnak kommunikációs lövészárkokat, és aztán úgy állítják be, hogy például a politikai jobb és a bal két kibékíthetetlen kaszt. Zászlók és címszavak mögé zsuppolják emberek millióit, mintha tényleg mindenki ugyanazt gondolná, érezné magában, amikor olyan szavakat hall, hogy: isten, szabadság, haza. Nem, nem érzi ugyanazt. Mert 7 milliárd embernek hétmilliárdnyi hit- és fogalomrendszere van. Lehetnek átfedések, hasonlóságok, de minél mélyebbre ásunk, annál inkább nyilvánvalóvá válnak a különbségek.

De amióta világ a világ, a hatalom ugyanazon elv mentén működik. Tuszkoljuk be az embereket egy átláthatónak, irányíthatónak tűnő kockába, amit hívjunk nemzetnek, országnak, hazának, államnak. Azt zárjuk körbe határokkal, hogy mindenkinek egyértelmű legyen: ezen a helyen már mi szedjük az adókat, és mi mondjuk meg, hogy mit tehet meg és nem tehet meg az alattvaló. Hogy a világban zajló háborúk többsége a kockán belüli forrongás, szabadságharc, polgárháború? Kilóg a lóláb, hogy ez egy mesterségesen kialakított és fenntartott struktúra, ami folyamatosan szét akar esni.

A természetben a határok relatívak, folyamatosan eltolódnak, ahogy egy faj alkalmazkodik a környezeti változásokhoz. Miért nem tartottuk meg ezt a dinamizmust és alkalmazkodóképességet? Mert a hatalomnak az a lényege, hogy egy jól körbehatárolható területen érvényesíteni tudja az ellenőrzési képességét. Különben hogyan szedje be az adót, tartson rendet, ha az sem tudható, meddig terjed a fennhatósága?

Márpedig az egy megfellebbezhetetlen igazság, hogy a világ azoké, akik teleszülik.

– nyilatkozta a napokban Kövér László parlamenti elnök a szon.hu portálnak. Ebben az egyetlen mondatban megjelenik mindaz a hitvallás és mentalitás, ami a fideszes hatalmi elitet jellemzi: az ember csak hús, sorszám, egy olyan irányítható massza darabja, ami által a hatalom kiterjesztheti a befolyását. Nincs benne alázat sem a természet, sem az élet egésze iránt. Nem érti a társadalmi minőség fogalmát, de még csak azt az evolúciós alaptézist sem, hogy nem a mennyiség, hanem az alkalmazkodóképesség (azaz a biológiai és pszichés minőség) határozza meg, hogyan képes egy faj, vagy azon belüli populáció lereagálni a környezeti változásokat.

Uralkodj magadon

A társadalom évek óta tartó folyamatos riogatása (“harcban állunk”) valós veszélyek nélkül eltompítja az érzékenységünket a valódi problémák iránt. Mert sem a migráció, sem az iszlám, sem Soros, sem a civilek nem jelentenek komolyan vehető veszélyt Magyarország számára. Így nem lehet csodálkozni azon, hogy a magyarok egyre kevésbé tartják hitelesnek a politikát, sőt, folyamatosan nő a bizalmatlanság a politika üzeneteit közvetítő média-termékekkel kapcsolatban is. Az Eurofound szeptember 28-án publikálta egy egész Európára kiterjedő reprezentatív felmérés adatait, amely szerint az Orbán-kormány bizalmi indexe 2020 júliusában a lengyel, bolgár és horvát kormánnyal együtt sereghajtó volt. 

A magyar nyelvű szociális média-felületeken tarolnak az összeesküvés-elméletek, ami különösen a koronavírussal kapcsolatban látványos. Egy gyors felmérésünk azt mutatta, hogy lakosság-arányosan a vírustagadó magyar facebook-csoportok taglétszáma toplistás európai viszonylatban. Teljes a káosz az emberek fejében azzal kapcsolatban, mi a hiteles információ, mi a valóságos és releváns tudás a jelenlegi krízishelyzetben. 

A társadalom megosztásának tehát lehet rövidtávú politikai haszna egy párt számára, de hosszú távon szinte helyreállíthatatlan károkat okozhat egy nép lelkivilágában, mentális kohéziójában. Márpedig pont az összefogás lenne az, amire égető szükség lenne mindazon globális problémák megoldásában, amik előttünk állnak, és amik tényleg valós problémát és veszélyt jelentenek a jövőnkre nézve.

A hatalom birtokosainak önmérséklete, a jelenleginél sokkal józanabb és békésebb kommunikációs stratégiája híján minden pszichológiával foglalkozó szakember sötét jövőt jósol a magyar társadalomnak. Mert kinek jó, ha teleszüljük az országot depressziós, szorongó, ön- és közveszélyes utódokkal?
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet