Nem engedjük soha többé

Nem engedjük | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 4 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Ő Czeslawa Kwoka, 14 éves lengyel kislány. Az volt a bűne, hogy “ellenálló” családba született. Keresztényként is alsóbbrendűnek számított a hatalom szemében, a renitens szülei miatt, ezért táborba zárták édesanyjával együtt. 1943. február 18-án halt meg Auschwitzban, anyukája sem élte túl.

Amikor elkezdtük szervezni a Segítők Egyesület megalapítását – ami ezt a hírportált is működteti –, többen jelentkeztek alapító tagnak, akik migrációs háttérrel rendelkeznek, vagy ilyen családtaggal, párkapcsolattal. Aztán amikor már ott tartottunk, hogy aláírjuk a papírokat, előjöttek a félelmek. Elsősorban annak kapcsán, hogy a Magyarországon élő menekültek, bevándorlók között futótűzként terjednek a történetek, amelyek arról szólnak, hogy akár 5-10 éve itt élő, jól integrált “idegeneket” elvisznek kitoloncolási őrizetbe, amint lejár a tartózkodási engedélyük. És az ügyben eljáró, a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (a volt Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal) sokszor különösebb indoklás nélkül utasítja el a tartózkodási engedélyek meghosszabbítását. Még azok esetében is, akik időközben családot alapítottak, magyar társuk, és itt született közös gyermekeik vannak.

Volt alapító tag, aki azért nem tudott aláírni, mert pont így járt: kitoloncolási őrizetbe került. 11 éve él Magyarországon. Volt olyan magyar nő, aki végül azért nem mert csatlakozni, mert a párjának jövőre jár le a tartózkodási engedélye, és attól attól tartott, hogy a közreműködése az egyesületben “rossz pontnak” fog számítani a hatalom szemében.

Mindez úgy hangzik, mint a történetek egy autoriter, rasszista rezsimben. De nem, ez 2020 és az Európai Unió egyik tagállama. Magyar állampolgárok nem mernek élni az alaptörvényben rögzített egyesülési jogukkal, mert félnek az esetleges retorzióktól. A félelem oka pedig a származás, a bőrszín.

Nemtelen hatalmi önzés

Hogy milyen gyorsan képes az “idegenektől” való félelem gyökeret verni az emberek fejében, és fordul ez át velük szembeni agresszióba, ellenségeskedésbe, azt nem csak a náci Németország példája mutatja. Öt éve a fideszes hatalom úgy szerez magának támogatást, hogy általa kipécézett csoportokkal riogatja a lakosságot, ilyenek a menekültek is. A migránsozás szárba szökkent a magyar emberek jó részének fejében, ezt tapasztaltam akkor is, amikor 2017 nyarán menekülteket szerettünk volna nyaraltatni Esztergályhorvátiban, majd Őcsényben.

Egy ideig azt gondoltam, hogy ez csak kommunikációs retorika, a fideszes választók irányban tartásának része, a szavazatmaximalizálás eszköze. Úgy voltam ezzel, hogy ugyan nemtelen hatalmi önzésnek tartom, de ha az emberek egy része hagyja magát a migránsozással megvezetni; az ő bajuk. Amíg az állam intézményei törvényes és szakmai alapon dolgoznak, lenyelem a békát. Aztán 2017 februárjában szemtanúja voltam néhány ún. pushbacknek. Így hívjuk a menekültügyi szakzsargonban, amikor a rendőrség “visszakíséri” a határhoz azokat, akik illegális határátlépéssel jutottak az ország területére. A pushbackek jellemzően két helyszínen történnek: a röszkei és tompai (volt) tranzitzónáktól párszáz méterre van a határzáron egy-egy kapu, a rendőrök ezeken át tolják vissza Szerbiába a menekülőket. Tehetik ezt szabályszerűen, hiszen ezt írják elő az aktuális magyar törvények.

Azonban ez a látvány sokkoló volt. A téli fagyott talajon többnyire cipő nélküli, zokniban, vagy ruhával, fóliával bebugyolált talpú emberek botorkáltak felénk.

Mint elmondták, a cipőket a téli hideg ellenére a magyarok vetették le velük, összetörték a telefonjaikat, volt, akinek elvették a pénzét. 

Két héttel később pedig egy másik visszatoloncolt csoportban 6 kísérő nélküli kiskorú volt, a legfiatalabb 12 éves. Még ránézésre is lehetett látni, hogy gyerekek, ahogy ez az alábbi, saját készítésű fotókon is látszik.

Ebből nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy súlyos, rendszerszintű jogsértések történnek a magyar határnál, és erről tudnia kellett a Frontex (Európai Határvédelmi Ügynökség) embereinek is, akik megfigyelőként rendszeresen előfordultak a déli határ mentén.

Az azóta eltelt időszakban az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem elszigetelt jelenség, hasonló esetekről számoltak be menekültek Horvátországban, Szlovéniában. A legsúlyosabb azonban mégis az, ahogyan az elmúlt hónapokban a görög határőrség bánik a csónakokon hozzájuk érkező menekültekkel. Leveszik a csónakok motorját, vagy leengedik az üzemanyagot, aztán az emberekkel együtt visszavontatják őket a nyílt tengerre, és magukra hagyják őket. Több száz ember, köztük gyerekek és nők életét sodorják így rendszeresen veszélybe.

A magyar igazgatásrendészet legújabb metódusa pedig az, hogy sorra kitoloncolási őrizetbe veszik azokat, akiknek lejár a tartózkodási engedélyük. Ez feltűnően sok feketeafrikai férfit érint, akik részben már 5-10 éve itt élnek, magyar nőt vettek el, és közös gyerekeik születtek. A kitoloncolási őrizet azt jelenti, hogy ha nem tetszel a rendszernek, beraknak egy őrzött “szállásra” (ez mostanában a nyírbátori vagy győri idegenrendészeti intézményeket jelenti), ahol akár egy évet is fogva tarthatnak. Anélkül, hogy bármilyen bűncselekményt elkövettél volna. Ha kijössz, megtörtél, és erősen el fogsz gondolkozni azon, ebben az országban maradj-e, mert legközelebb megint így járhatsz, ha lejár a tartózkodásid.

Hiszek abban, hogy a mindenható Teremtő szándékainak megfelelően cselekszem; azzal, hogy megvédem magunk a zsidóktól, az Úr művéért harcolok.

– írta Hitler a “Mein Kampf” című ideológia főművében. Helyettesítsük be a “zsidó” szót a migránssal, és gondolkozzunk el azon, mely magyar és európai politikusok szájából hangozhatna el ez a mondat…

Vallási köntösbe bújtatott hatalmi törekvések – évszázadok óta az emberiség egyik rákfenéje. Amit a hatalom jelenleg művel, csak egyetlen dologban különbözik attól, ami a harmincas évek fasizálódó Németországát jellemezte. Még nincs politikus, aki nyíltan ki meri mondani (néhány szélsőségest leszámítva):

Üssétek-verjétek őket, had féljenek. Zárjátok őket táborokba. Hagyjátok őket meghalni a tengereken a csónakjaikban.

Nem arról van szó, hogy félvállról kellene venni a migráció problémáját, vagy hagyni kell, hogy mindenki ellenőrizetlenül lépjen át határokat. De milyen jogon beszélünk európai vagy keresztény értékekről, ha képtelenek vagyunk humánusan bánni embertársainkkal, bárhonnan is érkeznek a határainkhoz? Miben különbözik ez a mentalitás azoktól az ideológiáktól, ahol lenézően, haraggal, gyilkos indulattal tekintenek egyes népcsoportokra, vallásokra, kisebbségekre?

Nem fogjuk tűrni, hogy hatalommániás politikusok tovább taszítsanak bennünket annak a szakadéknak az irányába, amit úgy hívnak: fasizmus. Hogy együttérzés nélküli, az idegenektől rettegő masszává akarjanak gyúrni bennünket, mert úgy irányíthatóbbak, befolyásolhatóbbak vagyunk számukra. Kíméletlen szókimondással, és a bűnösök határozott megnevezésével fogunk feltárni minden olyan esetet, amikor azt érezzük, hogy egy embertelen világ felé akarnak terelni bennünket.

Czeslawa Kwoka képe az auschwitzi tábor állandó kiállításának egyik eleme. Az eredendően fekete-fehér fotót Mirek Szponar lengyel fotós színezte ki digitális eljárással.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?