Ne adj teret a gyűlöletnek - AZ1.hu

Nem lehet nem észrevenni, hogy a világunkban a gyűlölet szinte tapintható energiává vált. A DAI szuper-klaszternek ez az egyik leghatékonyabb információs kódja. Szinte toxikusan hat az elmére, és rajta keresztül a tér-idő világára, miközben vírusszerűen képes terjedni. Mivel a gyűlölet egy intenzív diszharmonikus érzés, egyetlen hatékony ellenszere a “harmonikus eksztázis”. 

Hogy ezt jobban megértsük, érdemes egy pillantást vetni a YAZ-DAI állapotok összefoglaló ábrájára. A gyűlölet lényegében az az érzelmi állapot, amikor az egyensúlyban lévő, tökéletesnek tűnő harmónia egyik pillanatról a másikra megszűnik, és egy diszharmonikus állapot váltja fel, aminek a kialakulásáért felelőst keresünk. Fogalmazhatunk úgy is, hogy egyfajta érzelmi hibáztatás a belső egyensúlyunk megszűnése miatt. Hibáztathatjuk önmagunkat (“gyűlölöm magam”), de gyakoribb, hogy külső kiváltó okokat keresünk (“gyűlöllek”). Szintén jellemzője, hogy gyakran azok ellen fordítjuk, akikhez szoros érzelmi szálak kötnek.

A gyűlöletnek különböző minőségeivel találkozunk, attól függően, ki mennyire kerül az érzelem hatása alá. Ez lehet egy viszonylag gyorsan elmúló dühös állapot, de akár egy olyan szélsőséges magatartásforma is, ami arra motivál, hogy megsemmisítsük, leromboljuk, amit gyűlölünk. A történelem rendszeresen visszatérő eleme, hogy hatalomra vágyó emberek szándékosan generálják a gyűlöletet érzelmileg befolyásolhatóbb emberekben. Ezt azzal érik el, hogy kollektív hibásokat neveznek ki egy társadalmi hiányállapotért (“te azért vagy szegény, mert a gazdag piréz elveszi tőled, ami jár neked”, “nem leszel biztonságban, ha idegen kultúrából érkező emberek jönnek az országba”).

A gyűlölet egyik legsajátosabb tulajdonsága, hogy az elmén keresztül képes kontroll alá vonni az idegrendszert (tehát az érzelmi energia gyorsan áttranszformálódik sejtszintű információvá), és azonnali cselekedetekre ösztönöz. Ez a gyűlölet által motivált erőszak, ami sokszor irracionálisnak tűnő indíttatásból tombol és rombol.

A gyűlölet ellenszere: harmonikus eksztázis

Az eksztázis a mélytudatban gyökerező érzelmi motivációk elnevezése. Az az erő, amely a mentális tartalmakat “mozgatja”, tartja bent a körforgási rendszerekben. Ez az általam ismert egyetlen olyan erőforrás, amely megfelelően fókuszálva képes hatékonyan modulálni, azaz megváltoztatni azokat a mentális tartalmakat, amiket a gyűlölet – mint érzelmi állapot – jellemez.

Van egy egyszerű gyakorlat, amit kezdőként is elvégezhet bárki, aki kipróbálná, mit jelent a “harmonikus eksztázis”, mint erőforrás. Válassz ki a múltadból egy olyan emlékeket, amihez a gyűlölet érzelme kapcsolódik. Azt javasolnám, elsőre olyan emlékkel kezdj, ahol az érzést most már nem éled meg intenzíven, tehát kellő távolság választ el tőle. Ha ezzel az emlékkel megvagy, válassz egy olyan emléket is, amihez nagyon intenzív pozitív érzések kapcsolódnak (pl. öröm vagy harmónia). Ez semmiképp se olyan emlék legyen, amihez tudatmódosító szerek segítségével jutottál (alkohol, gyógyszer, kábítószer). Ha eldöntötted, melyik két emlékkel foglalkozol, nyugodt körülmények között idézd fel magadban először azt, amelyikhez a gyűlölet érzése kapcsolódik. Ha azt érzed, hogy az érzelem kezd erősödni benned, állj le. Válts azonnal a pozitív emlékre, és engedd bele magad annyira, hogy felerősödjön az általad választott érzelem. Most jön a neheze, ami erős fókuszt és némi gyakorlást igényelhet: a két emléket össze kell fűzni, méghozzá úgy, hogy a gyűlölethez kapcsolódónak csak a mentális oldalát tartod meg (az emlékhez kapcsolódó képeket, az eseményhez vagy személyhez kapcsolódó belső vizuális információt), a pozitív emléknek pedig csak az érzelmi részét. Lényegében “felülírod” az eredeti negatív emlék érzelmi tartalmát.

A gyakorlat hatékonysága növelhető azzal, ha egy jelenidejű harmonikus eksztázissal modulálod a gyűlölet érzelmi információját, de ezt célszerűbb egy tapasztalt segítő személy vagy csoport jelenlétében megélni.

További elméleti információk a PSYNET weboldalán.

Kattints, ha:

Kapcsolódás - AZ1.HU
Naprakész kapcsolat - AZ1.HU
Támogatom - AZ1.HU
  •  
  •  
  •