Magyarországra jön a kurdokat gyilkoló tankok gyártója

Magyarországra jön a kurdokat gyilkoló tankok gyártója | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 2 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

A magyar média úgy tálalja a Rheinmetall zalaegerszegi tankgyár építését, mintha az valami menő dolog lenne. Kifejezetten emberek legyilkolására kifejlesztett eszközök gyártása nem menő, hanem az elcseszett civilizációs fejlődésünk illusztris példája. Bemutatjuk néhány példán, hogy mennyire abszurd és ellentmondásokkal teli iparágról beszélünk.

A SIPRI (Stockolm International Peace Research Institute) aktuális adatai szerint a világ államai a hidegháború vége óta 2019-ben költöttek a legtöbbet katonai kiadásokra. 1917 milliárd dollárt fordítottak fegyverkezésre, ami Magyarország teljes éves költségvetésének a huszonhétezerszerese (x 27.000). Másképp fogalmazva: a Föld lakosai fejenként évi 80 ezer forinttal finanszírozták a katonai kiadásokat, ha akarták, ha nem.

A legnagyobb tíz fegyverimportőr között évek óta ott szerepel három olyan állam, amely vagy folyamatosan beavatkozik katonai erővel a környezetében (Törökország), vagy terrorszervezetek, polgárháborús milíciák támogatásával hozzák őket hírbe (Szaud-Arábia és Katar). Sajátos szerep jut ebben Németországnak, évek óta Törökország az egyik legnagyobb fegyvervásárlójuk. Németország ezzel azt az államot segíti fegyverekkel, amelyik aktívan támogatja a dzsihádista csoportok felfegyverzését és térnyerését, immár Szírián kívüli konfliktusokban is.

Német tankok a kurdok ellen, akik a fegyverek elől Németországba menekülnek

A Magyarországon gyárat tervező Rheinmetall gyártja azoknak a Leopard 2A4 tankoknak a fegyverzetét is, amiket a török hadsereg bevetett a kurdok ellen indított észak-szíriai katonai akcióiban. Ezekben a hadműveletekben először az addig békés kurd Afrin tartományt (2018 elején), majd az észak-kelet szíriai Rojava egy részét foglalták el (2019 októberében) a törökök és az általuk támogatott szír fegyveres milíciák. A fegyveres inváziók nyomán Afrinból mintegy 150 ezer, Rojavából több mint 100 ezer zömében kurd nemzetiségű civil menekült el tartósan.

Az Afrinból elmenekült kurdok egy része néhány héttel később már felbukkant a nyugat-balkáni menekült-útvonalon, úticéljuk többnyire Németország volt. A bevezetőben említett abszurditás máris nyomon érhető: a német gyártású fegyverek aktív szerepet játszottak abban, hogy újabb menekülthullám induljon Európa, ezen belül Németország irányába.

Ez a tankok gyártóját természetesen nem különösebben hatja meg, hiszen a Rheinmetall számára a profit a mérvadó mérce. A német politika sem érzi, hogy lépnie kellene, pedig a probléma nem ismeretlen előttük, külön civil csoportosulás foglalkozik a tankokat is gyártó cég elleni kampányokkal, tüntetések szervezésével. A hadiipari fejlesztésekkel 2018-ban 3,22 milliárd eurós forgalmat bonyolító céget olyan vádak is érik, hogy leányvállalatokon keresztül juttat el fegyvereket olyan régiókba is – pl. Szaúd-Arábiába egy olaszországi leányvállalaton keresztül –, amelyek Németországban export-tilalom alá esnek.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?