Légy a társam a lélek útján

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 4 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Ha meditációval vagy más hasonló technikákkal elindulunk befelé, a lélek mélységei felé, és áttörjük az útközben elénk tornyosuló akadályokat, leküzdjük a félelmeinket, egyszer csak megérkezünk egy másik világba. 

Először csak döbbenten észleljük, hogy itt valami nagyon más, mint amit eddig tapasztaltunk. Elmosódnak a határok. Képeket élünk meg, amik racionálisan szemlélve nem az életünk emlékei, a hozzájuk kapcsolódó érzések miatt mégis magunkénak érezzük őket, azonosulunk velük. Ott látod magad a piramisok között köveket cipelve. Druida papnőként végzel szertartást egy erdő közepén. Lóháton száguldasz valahol az indián prérin. Fegyverrel a kezedben rohansz valami ismeretlen háborúban.

Az elménk úgy működik, hogy amit belső folyamatként (gondolatunkként, érzésünkként) élünk meg, arról az a vélelmünk, hogy a részünk, a miénk. Egyesek ezért ezeket az élményeket úgy fordítják le, hogy “előző életek” képei.

Ha azonban még egy réteggel mélyebbre megyünk a lélek mélységeiben, újabb, minden eszménket a feje tetejére állító megélésekkel fogunk találkozni. Nehéz szavakban megfogalmazni. Minden kép, minden gondolat, minden érzés egy idő után “összeér”. Egyszerre, egy időben, egy térben léteznek, onnan áramlanak szét a világban. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Nap sugarai kiáradnak a kozmikus sötétségbe, úgy hatolnak át az Egy-Lélek sugarai az anyagon. Számtalan szóval lehet illetni ezt a központi “helyet”, most ez jött elsőre.

A léleknek ebben az állapotában megszűnik az időbeliség, nincs linearitás, nem érzékelhető az ok-okozati összefüggések rendszere. Értelmezhetetlen, mi volt előbb és később, ki vagyok én, hol kezdődsz te. Bármelyik időállapottal, valamennyi Egy-Lélekből kiinduló “lélek-sugár” embertársunk képeivel, érzéseivel azonosulhatunk. A részünkké válhatnak. Ha úgy egyszerűbb értelmezni ezt az állapotot, fogalmazhatunk úgy is: szabadon “csereberélgetjük” egymással a belső képeket (emlékeket), érzéseket.

A lélek vagy az anyag útját járjuk?

Az életünk ebből a perspektívából szemlélve: az Egy-Lélekhez viszonyított közeledő-távolodó mozgásunk a lélek-sugarunk mentén. Ha a figyelmünk fókusza a fizikai anyagon van, automatikusan távolodunk, ha az Egy-Lélek felé fordul a figyelmünk, közeledünk.

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU

Minél több fókuszunk van az anyagon, annál távolabb kerülünk a lelki eredetünktől. Ez egyben azt is jelenti, hogy annál több trauma (buddhista fogalommal élve: karma) homályosítja el a belső látásunkat.

Leegyszerűsítve tehát lényegében egyetlen dolgon múlik, hogy a lélek útján vagy az anyag útját haladunk épp: hogy merre fordítjuk a figyelmünket. De az is nyilvánvaló: minél távolabb vagyunk a forrástól, annál nehezebb arra rálátnunk, mert a karma, a felgyülemlő negatív érzelmi energiák hegyként kezdenek el magasodni közöttünk és a lélek-forrásunk között.

Az anyag miért jelenti a távolodást? Mert ez van benne kódolva az ősrobbanás pillanata óta. Láttál már robbanást akár egy filmen vagy fotón? Biztosan észrevetted, hogy a felrobbanó anyag szanaszét szóródik, a részecskék a térben repülve egyre jobban távolodnak egymástól. Míg az anyagba a távolodás van kódolva, a lélek, a tudat útja a vonzás, a közeledés. A lélek tartalmazza az Eredet „kódját“, az ősrobbanás (teremtés) előtti állapotot.

Ez a kettősség, az anyag távolodása, és a lélek ezzel szemben ható vonzása formálja az életet. A vonzás természetéből fakadóan a lélek útja jellemzően az együttműködés, az összefogás, az empátia útja is. Kapcsolatokban sokkal gyorsabban haladunk a lélek útján, mert általuk jobban rálátunk a vonzás és taszítás, a közeledés és távolodás kettősségére. Hatékonyabban tanulhatjuk benne a lélek útját.

A közös fejlődést segítő lelki kapcsolatok alapjai

Amit most megfogalmazok, ne tekintsd szentírásnak, kizárólag az évtizedek során szerzett spirituális közösségépítési tapasztalatok esszenciája. Mert természetesen mindenkit érdekel a kérdés: ki az ideális társ a lélek útját járva? Ki az, akivel közelebb visszük egymást az Egy-Lélek megéléséhez, és kivel távolodunk tőle, ragadunk bele még jobban az anyagba?

Olyan társat, társakat érdemes keresni, akikkel nagyjából hasonló „szinten“ mozgunk. Ahol túl nagyok a különbségek, az inkább egy mester-tanítványa kapcsolat lesz, ami szintén járható út, de ez nem egy kölcsönös támogatáson alapuló kapcsolat. De honnan tudhatom, hogy kivel vagyok egy hullámhosszon a lélek útján?

Van néhány teljesen logikus és kézenfekvő tényező. Ilyen például az, ugyanolyan fontosnak tartjuk-e a lélek útját járni. És ehhez belső motiváció kell, ha a másik embernél már rá kell erre kérdezni, és nem alapvető belső igény, ami már néhány mondat után kiderül, akkor az már egy nehezen áthidalható lelki távolság. Mindenkinek magától kell elérkeznie ahhoz a felismeréshez, hogy a figyelmét a lelki folyamatokra (is) szeretné fókuszálni. 

Mivel a meditáció a belső út egyik alapvető eleme, szintén esszenciális alap: tudunk-e közösen meditálni. Van-e erre egyáltalán a társ részéről is igény. 

Ha ebben a két alapvetésben szinkronban vagyunk, nekiállhatunk kideríteni, ki hol tart az adott pillanatban a belső útján. Ehhez egy fontos adalék: vannak emberek, akik képesek a nagyfokú önfegyelemre, tudatosságra, lelkesedésre, és ha egyszer hoztak egy döntést arról, hogy a tudatosabb úton járnak, gyors lépésekkel haladnak. 

Mi mutatja, hogy egy hullámhosszon mozgunk? Először is: az ösztönös ősbizalom. Hogy képesek vagyunk a társunkkal minden gondolatunkat és érzésünket megosztani. Nincsenek titkok. Ennek természetesen oda-vissza kell működnie. Az elhallgatott gondolatok és érzések azt üzenik: az van bennünk, hogy a másik nem fog bennünket megérteni, nem tudja elfogadni a belső megéléseinket. Ez egy kommunikációs tünete annak, hogy nagy szakadékot érzünk közöttünk.

A szakadékot jelzi az is, ha a kommunikációnk rendszeresen vitába, hibáztatásba torkollik, mindegy, hogy kinek a “jóvoltából”. Hiába gondolom azt, hogy ez az én hibám, én vagyok türelmetlen, én nem vagyok megértő. Az érzés mögött álló belső üzenet itt is az, hogy a lélek túl nagy falatnak észleli a szinkronizálást a traumáink és vágyaink között. Általában a türelmetlenebb fél érzékenyebb erre a belső üzenetre.

A harmóniát mutatja, ha megerőltetés nélkül tudunk figyelni egymásra, egymás szavaira, és meglátjuk egymásban az értéket, a csodát. Ha elbeszélünk egymás mellett, nem látjuk, hogy a másik mit tud nekünk adni a lélek útján, nehéz lesz közösen fejlődni, gyorsan elillanhat a motiváció.

Ne ítélkezzünk, csak járjunk az utunkon

Ha ezek az alapok mind meg is vannak, ez természetesen még nem garancia arra, hogy egymás kezét fogva tudunk haladni a lélek útján, de határozottan jobbak az esélyeink, mint ezek nélkül.

Ezek a támpontok nem jelentik azt, hogy ítélkezzünk. Egyedi utakat járunk, sokan előző generációk terheit is cipeljük. Ne akarjunk skatulyázni, hogy ki a spirituálisan „fejlettebb“, ki kevésbé az. Csak lássuk meg, az egyre kaotikusabbá váló világunkban kikkel tudjuk a leghatékonyabban támogatni egymást. A gőg az egyik leggyorsabb út ahhoz, hogy akár a legnagyobb lelki magasságokból az anyag legmélyebb bugyraiba zuhanjunk.

Ne feledjük: együtt sodródni az anyag útján jóval egyszerűbb, hiszen a világunk jelenlegi állapotában növekvő sebességgel száguld a távolodásba, ami lassan szinte a széthullást jelenti. Így a lélek útját járni egyre több erőfeszítésbe kerül, szembe kell úszni az árral. Ezért válik egyre fontosabbá az is, hogy társakat találjunk. Párkapcsolatokat és közösségeket, amelyekben erősíthetjük egymást az ősi otthonunk felé vezető úton.

Segítségre van szükséged abban, hogyan kezdj neki a meditálásnak? Már gyakorló meditáló vagy, de elakadtál, nem érzed a fejlődést? Szeretnél megismerkedni mélyebb transz állapotokkal? Online vagy személyes beszélgetésekben is szívesen segítek neked. Felveheted velem a kapcsolatot az oldalon található elérhetőségeken, vagy a facebook profilomon keresztül üzenetet írva.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzeneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

Tudatossá válni a gyermekekre | AZ1.HU
A tudatos férfi

Tudatossá válni a gyermekekre

Tanuljunk meg tudatosak lenni arra, hogy amit teszünk, hogyan hathat a gyerekekre. Mi az a karma, amit tudatlanságunkban ráterhelünk a jövőre.

Tovább
A spirituális férfi | AZ1.HU
A tudatos férfi

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
A tudatos férfi

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Tantra és meditáció | AZ1.HU

Tantra és meditáció

A meditáció és a tantra élményének összekapcsolása a tudati fejlődés és a lelki mélységeink felfedezésének új dimenzióit tárja fel.

Mire jó a meditáció? | AZ1.HU

Egyáltalán mire jó a meditáció?

Milyen haszna lehet a meditációnak a mindennapi életünkben? Előfordulhat-e bármilyen nem kívánt, negatív mellékhatás? Hogyan kezdjünk neki?