Lásd más szemmel a világot

Lásd más szemmel a világot | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Apokaliptikus jövő sejlik fel előttünk, ha beleássuk magunkat a világunk állapotával foglalkozó kutatásokba, tanulmányokba. Kaotikus és kiszámíthatatlan időjárás, pusztuló állat- és növényvilág, csökkenő és elszennyeződő ivóvízkészletek, élelmiszerhiány, lakhatatlanná váló régiók, globális járványok, százmilliónyi menekült, és mindezek tetejébe: a romló életkörülmények és a szűkülő erőforrások miatti konfliktusok, háborúk. Egyre több jelét látjuk a környezetünkben annak, hogy az apokalipszis reális lehetőség. Mégis alig teszünk valamit, hogy ez a drámai helyzet ne következzen be.

Van egy olyan sajátos pszichés működése az embernek, hogy a veszélyről csak akkor veszünk tudomást, amikor már a saját bőrünkön érezzük a hatásait. Sőt, sokan még akkor is megpróbálják továbbélni a megszokott életüket. Megrökönyödve néztem a képeket, ahogyan a szír polgárháború egyik legdrámaibb fejezetében két világra szakadt egy város. A felkelők által elfoglalt Kelet-Aleppóban folyamatosan dörögtek a fegyverek, az ágyúdörgés és a becsapódó bombák zajában Nyugat-Aleppó lakossága pedig élte a megszokott életét: plázába, szórakozni és bulizni jártak. Mintha a budaiak a Mammutban kávéznának, és sorbaállnának a mozifilmes popkornért, miközben Pest romokban hever az évek óta tartó utcai harcoktól.

Ha már a mammutnál tartunk: mikor vált az emberiség ilyen közömbössé? Büszkén tanulunk történelemórán az ősökről, akik egymással összefogva vadászták le a hatalmas mammutokat, vállvetve küzdöttek a veszélyek ellen, és egy biztonságosabb jövőért. Úgy tűnik, a picikben még ott van ez természetes kód: nyitottak, kíváncsiak, befogadóak, és ha százszor esnek el, százegyedszer is felkelnek, és futnak tovább. Kézenfekvő a felvetés, hogy valamit elrontunk, miközben felnőtté válunk. Valami nem stimmel a társadalommal, az oktatással, az életvitelünkkel.

Ilyen világot akarunk?

Mert mit is tud felmutatni eredményként az emberiség pár ezer évnyi civilizációs fejlődés nyomán? Hogy már el tudunk repülni a Holdra is, miközben nem tudjuk megoldani, hogy mindenkinek jusson étel a saját bolygónkon? Hogy képesek vagyunk meggyógyítani mindenféle betegséget, miközben az életmódunknak köszönhetően sosem látott sebességgel söpör végig egy járvány az egész Földön? Hogy szabadon utazhatunk a világban, miközben egyre magasabb kerítéseket és falakat húzunk, hogy a menekülőket és szegényeket távol tartsuk az otthonainktól?

Sosem felejtem el a képet, ami jól jellemzi az egész rendszer perverzitását: a röszkei határátkelőnél büszke európaiként minden akadály nélkül átgurulunk a pályán Szerbia és Magyarország között, de ha elnézünk a szerb oldalon nyugati irányba, ott látjuk a szögesdrótos határkerítés árnyékában a menekültek sátortáborát, akik hónapokat, éveket várnak arra, hogy valaki emberszámba vegye őket.

Szokták mondani, hogy az egész világ egy nagy falu, egy világfalu, ebben sok igazság van, és ennek egyik következménye, hogy ami a falu egyik végében történik, az pillanatok alatt átér a másik végébe is

– hallottuk Orbán Viktortól néhány hónapja. Örülünk, hogy a miniszterelnök eljutott eddig a felismerésig, de ebből a megállapításból le kellene vonni a következtetéseket is. Egy faluban nem lehetnek elsőrendű és másodrendű polgárok. Nincs olyan, hogy “migráns”, mindenki ugyanolyan falulakó, azaz ember. Egy falu akkor fog működni, ha a lakói egyenrangúak, képesek egymással együttműködni, közösen megoldani a problémákat, mindegy, hogy ki milyen bőrszínű, miben hisz.

Lásd más szemmel

Amikor úgy döntöttünk, jó lenne egy hírportál, amely a mi perspektívánkból foglalkozik a világban zajló eseményekkel, tudtuk, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket. Az ökokrácia szemléletmódja még gyerekcipőben jár, de pont ez is a vonzó számunkra benne. Egy lehetőség arra, hogy részt vegyünk egy új gondolkodásmód megalapozásában, elterjesztésében – nagy kihívás, de elhivatottak vagyunk. Nem is igazán tehetünk mást, ha úgy gondolkodunk, hogy felelősek vagyunk a világért, amelyben élünk. És azért is, hogy milyen állapotban adjuk tovább a következő generációnak.

Az AZ1 hírportállal egyrészt az a célunk, hogy teret adjunk azoknak a témáknak, amik erősíthetik ezt a felelősség-tudatot, és eszközöket adnak a kezünkbe ahhoz, hogy változtassunk az életvitelünkön, elmozdulhassunk a tudatosabb életmód irányába. Másrészt a világban zajló eseményeket, híreket ennek a felelősségvállalásnak a perspektívájából mutassuk be, elemezzük. Köszönjük, ha velünk tartasz.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet