Közösség | AZ1.HU

Mi AZ1? – Egy alternatív, civil kezdeményezésű és fenntartású hírportál, amelynek fókuszában az előttünk álló társadalmi átalakulás, az embertársainkkal szolidáris, és a természeti környezetet tisztelő életmód áll. Mi nemcsak tájékoztatni szeretnénk, hanem cselekedni is. Segíteni abban, hogy a világunk jó irányba változzon.

Miért kell AZ1? – Mert kell egy új irány. A média fölötti kontrollért folyó kíméletlen hatalmi harcban elveszik a lényeg: vészesen fogy az időnk, és rohamosan szaporodnak a mindannyiunkat érintő problémák. Ezen szeretnénk változtatni. Mivel az oldalon nincsenek és nem is lesznek reklámok, nem kell hatásvadász cikkeket gyártanunk a nagyobb olvasottságért, és több bevételért. Nem járhatunk úgy, mint a közelmúltban az egyik nagy hírportál, amit a hirdetéseiket szervező vállalkozáson keresztül tudtak ellehetetleníteni. Nem kell foglalkoznunk bulvárhírekkel, a kereskedelmi média által sorozatgyártott celebek életével. Az írásaink fókuszát minden pillanatban azon tarthatjuk, ami fontos és példaértékű számunkra.

AZ1 forever – AZ1 mindig lesz, mert bennünket az elhivatottság motivál. Menekülteket segítő közösségként az elmúlt években megtanultuk, miképp lehet a kevésből a legjobbat kihozni. Hogyan lehet elszántsággal fennmaradni akkor is, ha a regnáló hatalom mindent megtesz, hogy ellehetetlenítsen, megsemmisítsen. Kevesebb támogatás esetén nyilván kisebb a mozgásterünk: ritkábban tudunk új tartalmat adni, kevesebb jut technikai fejlesztésekre. De úgy építjük fel a hírportál szerkezetét és technikai hátterét, hogy a legnehezebb körülmények között is működőképes maradjon.

Az AZ1.HU mögött álló csoport A Segítők Egyesület nevű civil szervezet, amit 2020 nyarán alapítottunk. Különböző projekteket hívunk életre, amelyeknek azonban van egy közös nevezőjük: az általunk vallott értékek.

Segítőkészség, nyitottság, összefogás, odafigyelés a környezetünkre, őszinte kommunikáció

– talán ez az az öt érték, amelyekre a leginkább törekszünk. Szándékosan használjuk az “érték” kifejezést, mert úgy gondoljuk, az emberiség jelenlegi helyzete elsősorban az értékek válsága. Amit magunk körül látunk a világban, az önzést, a rombolást, azt az általunk fontosnak tartott tulajdonságok, értékek hiányára vezetjük vissza.

Nem egyszerű ez a mai világban, sokan vannak, akik ezeket az emberi tulajdonságokat a gyengeség jelének tekintik. Nekünk azonban meggyőződésünk, hogy hosszútávon ez a szemléletmód lesz a nyertes az értékek viadalában; pont azért, mert figyelünk egymásra, és figyelünk a természetre. A kölcsönösségben rejlő együttműködés ereje pedig határtalan.

Neked is fontosak ezek az értékek? Keresel olyan társakat, akikkel ezeket megélheted? Akkor:

legyünk mi a te közösséged!

Több különböző lehetőség is van arra, hogy bekapcsolódj A Segítők életébe. Ami fontos: mi elhivatottságból cselekszünk; mindig csak azt vállald be, amire van belső motivációd, aminek a fontosságáról meg vagy győződve. És csak annyit, amire lesz időd és energiád. Röviden a lehetőségekről:

Csatlakozz önkéntesként

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy mi legyünk a te közösséged, akár már holnap tehetsz a közös ügyekért. Több különböző projektünk van, ahol az idődhöz, kedvedhez mérten kötetlenül támogathatod a közös céljaink elérését.

⭕ AZ1.HU közösségi szerkesztőség

Fontosnak tartod a küldetésünket? Jól tudsz kommunikálni, fogalmazni? Írnál akár csak havi 1 cikket az oldalra? Csatlakozz önkéntesként az AZ1 szerkesztőcsapatához. Írj egy rövid bemutatkozást a hello@az1.hu e-mail címre, és foglald össze röviden, milyen témákról szeretnél írni.

⭕ Fenntarthatósági kísérletek Égikertben

2017 óta használunk egy közel 5 ezer négyzetméteres területet a Kis-Balaton szomszédságában, ahol 2019 tavaszán elindítottunk Égikert elnevezéssel egy fenntarthatósági kísérletet, erről többet a projekt weboldalán olvashatsz. Ha úgy érzed, hogy bármilyen formában bekapcsolódnál az ott zajló tevékenységekbe, vedd fel velünk a kapcsolatot.

⭕ Éjjeli Őrség – a közéleti tevékenység új dimenziója

Eredendően politikai pártként akartuk bejegyeztetni, de akkora volt az ellenállás a regnáló hatalom részéről, hogy erről végül lemondtunk, mert pont ezt nem akartuk: részt venni a pártpolitikai csatározásokban. Jelenleg újragondoljuk az irányt és a célokat. Csatlakozz az Éjjeli Őrség projekthez, ha ebben szeretnél részt venni.

A közeljövőben újabb projektekkel egészítjük ki a tevékenységeinket, kísérd figyelemmel a weboldalunkat.

legyél tagja a segítők egyesületnek

Nem csak önkéntes szeretnél lenni, hanem szeretnél a változások élharcosa lenni? Jelentkezhetsz egyesületi tagnak, és akkor részese lehetsz minden döntéshozatali folyamatnak, amivel irányt adunk a projektjeinknek. Csak add meg az alábbi űrlapon a neved és az e-mail címed, minden továbbiról pedig e-mailben értesítünk.

támogasd a segítőket

Ha nincs lehetőséged arra, hogy önkéntesként vagy tagként részt vegyél a tevékenységeinkben, de mégis szeretnél hozzájárulni az ügyünk sikeréhez, anyagilag is támogathatod a Segítőket. Támogathatod magát az egyesületet, vagy ezen belül a számodra kedves projektünket.

⭕ AZ1.HU ill. egyesület támogatása
⭕ Égikert támogatása
⭕ Éjjeli Őrség támogatása

közösségi kommunikáció

Szeretnél hasonló gondolkodású emberekkel beszélgetni? 2020. november 7-én kísérleti jelleggel elindítunk egy csoportos viber-chatet, ahol nem csak nyomon követheted az oldalunkon publikált legújabb cikkeket és híreket, de beszélgethetsz is ezekről a többiekkel. A chathez (csak mobil eszközről, amire telepítve van a Viber nevű applikáció) erre a linkre kattintva csatlakozhatsz.

Beléphetsz az egyesület Facebook-csoportjába is ide kattintva.

Decembertől rendszeres, tematikus online videókonferenciákat szervezünk, ahol szintén beszélgethetsz a többiekkel egy-egy előre meghatározott témában. Ezekre mindig meghívjuk az adott téma szakértőit is.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

Segíts, hogy minél több emberhez eljussunk

Kövess. Kedvelj. Terjeszd a hírünk.