Közel száz delfin pusztult el Ausztrália partjainál

Közel száz delfin pusztult el Ausztrália partjainál | AZ1.HU
AZ1.HU

AZ1.HU

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
AZ1.HU

AZ1.HU

Drámai delfinhalál Ausztráliában, ahol majdnem ötszáz gömbölyűfejű-delfin vetődött partra. Ez az eddigi legsúlyosabb ilyen eset az ország történetében. A delfinek legalább harmada már elpusztult, mire megtalálták őket a helyi vadvédelmi hatóságok Tasmánia szigetének sekély partmenti vizeiben.
Több mint hatvan szakember és önkéntes segítségével mentőakció indult, amelynek keretében minél több, még élő állatot megpróbálnak visszavontatni a nyílt tengerbe.
A gömbölyűfejű-delfinek rendkívül szociálisak, jellemzően több száz fős csoportokban élnek (ezek az ún. iskolák), amiket egy-egy vezérállat irányít. Ha a vezér úszás közben segély vízbe keveredik, a többiek is követik, ez a nagy létszámú partravetődések háttere. Hogy pontosan miért tévednek a vízben egyébként kitűnően tájékozódó állatok a számukra veszélyes vízmélységű partokra, még nem pontosan tisztázott. Egyes kutatások szerint a tengeri hajók szonárjai zavarják meg a tájékozódó képességüket.
Címlapfotó: A kép csak illusztráció, nem a helyszínen készül. Forrás: Oregon State University [CC BY-SA 2.0.]
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet