Időközi adatok a Pfizer koronavírus-vakcina vizsgálatából

Pfizer Covid-19 vakcina | AZ1.HU
Nemesné Singer Edina

Nemesné Singer Edina

Olvasási idő: 2 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Nemesné Singer Edina

Nemesné Singer Edina

A Pfizer a mai nap folyamán időközi adatokat közölt a vakcina vizsgálatáról. A gyártó az adatok alapján 90%-os hatásosságról beszél. Összesen 43 ezer embert vontak be a vizsgálatba, egy részük a vakcinát, másik részük placebót kapott. Az időközi elemzés azt vizsgálja, hogy a vizsgálatban résztvevők közül – miután megkapták a vakcinát vagy a placebót, majd természetes úton megfertőződtek a koronavírussal – hány fő kapott placebót, és hányan a vizsgálati vakcinát. 

A vizsgálatban résztvevő 43 ezer fő közül eddig összesen 94 ember fertőződött meg természetes úton az új típusú koronavírussal. A 94 fő közül maximum 8 olyan van, akik a vizsgálati vakcinát kapták. Ezt a gyártó által közölt adatokból tudjuk, miszerint a fertőzöttek több, mint 90%-a placebót kapott.

A vakcina hatásosságának megerősítése érdekében a Pfizer addig folytatja a vizsgálatot, amíg összesen 164 Covid–19 eset lesz a beoltott és nem beoltott csoportok résztvevői között. Tekintettel az Egyesült Államok fertőzési arányának közelmúltbeli megugrására, ez a szám december elejéig érhető el a Pfizer képviselője szerint.

A Pfizer 50 millió adagot tud idén legyártani

Az adatokról egyelőre csak a vizsgálat szponzorától, a Pfizertől van információnk, azok nem jelentek meg orvosi folyóiratban, és nem mentek át szakértői értékelésen sem. Publikációt akkor terveznek, ha a vizsgálatnak vége lesz.

A vállalatok azonban már megkezdték az oltóanyag gyártását, még mielőtt tudták volna, hogy hatékony lesz-e. Most arra számítanak, hogy ebben az évben akár 50 millió adagot legyárthatnak, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adaggal terveznek. Az EU ebből 200 millió adagot foglalt le, amit eloszt majd a tagállamok között.

Ez egy olyan oltás, amit -80C-on kell tárolni. Uğur Şahinnak, a BioNTech vezérigazgatójának elmondása szerint a cég azt próbálja elérni, hogy a vakcina képes legyen akár öt napig életben maradni normál hűtőszekrény hőmérsékletén, azaz 4 Celsius-fokon. Ha erre nem tudják képessé tenni az oltóanyagot, úgy a szállításra, tárolásra mindenhol ki kell dolgozni a megfelelő módszereket. 

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?