Időközi adatok a Pfizer koronavírus-vakcina vizsgálatából

Pfizer Covid-19 vakcina | AZ1.HU
Nemesné Singer Edina

Nemesné Singer Edina

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Nemesné Singer Edina

Nemesné Singer Edina

A Pfizer a mai nap folyamán időközi adatokat közölt a vakcina vizsgálatáról. A gyártó az adatok alapján 90%-os hatásosságról beszél. Összesen 43 ezer embert vontak be a vizsgálatba, egy részük a vakcinát, másik részük placebót kapott. Az időközi elemzés azt vizsgálja, hogy a vizsgálatban résztvevők közül – miután megkapták a vakcinát vagy a placebót, majd természetes úton megfertőződtek a koronavírussal – hány fő kapott placebót, és hányan a vizsgálati vakcinát. 

A vizsgálatban résztvevő 43 ezer fő közül eddig összesen 94 ember fertőződött meg természetes úton az új típusú koronavírussal. A 94 fő közül maximum 8 olyan van, akik a vizsgálati vakcinát kapták. Ezt a gyártó által közölt adatokból tudjuk, miszerint a fertőzöttek több, mint 90%-a placebót kapott.

A vakcina hatásosságának megerősítése érdekében a Pfizer addig folytatja a vizsgálatot, amíg összesen 164 Covid–19 eset lesz a beoltott és nem beoltott csoportok résztvevői között. Tekintettel az Egyesült Államok fertőzési arányának közelmúltbeli megugrására, ez a szám december elejéig érhető el a Pfizer képviselője szerint.

A Pfizer 50 millió adagot tud idén legyártani

Az adatokról egyelőre csak a vizsgálat szponzorától, a Pfizertől van információnk, azok nem jelentek meg orvosi folyóiratban, és nem mentek át szakértői értékelésen sem. Publikációt akkor terveznek, ha a vizsgálatnak vége lesz.

A vállalatok azonban már megkezdték az oltóanyag gyártását, még mielőtt tudták volna, hogy hatékony lesz-e. Most arra számítanak, hogy ebben az évben akár 50 millió adagot legyárthatnak, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adaggal terveznek. Az EU ebből 200 millió adagot foglalt le, amit eloszt majd a tagállamok között.

Ez egy olyan oltás, amit -80C-on kell tárolni. Uğur Şahinnak, a BioNTech vezérigazgatójának elmondása szerint a cég azt próbálja elérni, hogy a vakcina képes legyen akár öt napig életben maradni normál hűtőszekrény hőmérsékletén, azaz 4 Celsius-fokon. Ha erre nem tudják képessé tenni az oltóanyagot, úgy a szállításra, tárolásra mindenhol ki kell dolgozni a megfelelő módszereket. 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet