Új kutatás: használt maszkot viselni veszélyesebb, mintha egyáltalán nem lenne rajtunk

A használt maszk veszélyei | AZ1.HU
AZ1.HU

AZ1.HU

Olvasási idő: < 1 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
AZ1.HU

AZ1.HU

A Covid-19 járvány kapcsán megelőzési céllal viselt maszkokat nem lenne szabad órákon keresztül viselni, és ha nem cseréljük őket naponta, nagyobb fertőzési kockázatnak tesszük ki magunkat, mintha egyáltalán nem hordanánk őket – erre a következtetésre jutott egy amerikai kutatás.

Az Amerikai Fizikai Kutatóintézet szakfolyóiratában a University of Massachusetts Lowell és a California Baptist University közös kutatásának eredményeit mutatták be, amelynek keretében áramlástannal foglalkozó kutatók a levegő maszk alatti mozgását modellezték számítógépek segítségével.

Maszk nélkül azt a levegőt lélegezzük be, ami közvetlenül a szánk ill. orrunk előtti térben található – magyarázta a tanulmány eredményét Dr. Christoph Specht a német RTL televízió adásában. Maszk viselése közben azonban megváltoznak a légáramlási viszonyok, és a számítógépes modellezés szerint a maszk teljes felületével érintkezik az a levegő, amit belélegzünk. Tehát valahogy úgy hat a külvilág felé, mint egy tölcsér vagy szivacs – mondta dr. Specht a televíziós műsorban. Ez a jelenség addig nem is baj, amíg a maszk szűrni tudja a körülöttünk lévő térben lévő vírusokat.

A használt maszk veszélyei

Azonban ha a maszk használt vagy nedves, csökken a szűrőképessége, ami különösen a kisméretű aeroszolokhoz tapadó vírusok esetén gondot jelent. Egy új tanulmány szerint a sokak által hordott háromrétegű orvosi maszk szűrőképessége új állapotban mintegy 65%-os, használtan azonban már csak 25%. Használt állapotban tehát úgy hat, hogy lényegében felerősíti a külső térben előforduló vírusterhelést. Ennek következtében olyan mértékű lesz a vírusok koncentrációja az orrban, ami még maszk viselése nélkül sem fordulna elő.

Dr. Specht szerint a kutatásnak ugyan ez nem volt témája, de elképzelhető, hogy a szervezetből távozó vírusok esetében is érvényes ugyanez a hatás, tehát a használt maszk nem védi kellően a környezetet a fertőzött embertől. Az általános maszkhasználat ésszerűségét eddig is vitatták egyes kutatások és szakemberek.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?