Érintés kompatibilitás párkapcsolatokban

Érintés kompatibilitás párkapcsolatokban | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 3 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Hogy hogyan érintjük meg egymást, annak majdnem akkora szerepe van egy párkapcsolat sikerében, mint annak, hogyan beszélünk egymással. Érdemes tehát tisztában lennünk azzal, hogy akivel összekötjük az életünket, mennyire kompatibilis az érintéseinkkel.

A bőr az első érzékszervünk, ami a magzati fejlődés során kialakul. Még nem látunk, nem hallunk, de a bőrünkön keresztül már információkat gyűjtünk a külvilágról. Azt gondoljuk, nem fontosak ezek az élmények, hiszen nem emlékszünk rájuk. Azonban pont ellenkezőleg: a magzati korban gyűjtött élmények olyan esszenciális szerepet játszanak az életünkben, mint a gyökerek a fák életében. Nem látjuk őket, mert a felszín alatt rejtőznek, de nélkülük nem léteznének erdők.

A magzati kor észlelései beépülnek a sejtek információs rendszerébe, és komoly szerepet játszanak később a pszichés folyamatainkban, meghatározóak lehetnek a viselkedésünkben, ezáltal abban is, hogyan és kikkel kapcsolódunk életünk során. A későbbiekben ezekre a magzati élményekre természetesen ezernyi más tapasztalat emléke rakódik, de a piramis legalján mindig ott lesznek az első érintések hatásai.

Szánjunk sok időt érintésekre egy kapcsolatban

Ahogyan a verbális kommunikációban is sokfélék vagyunk, ugyanúgy a tapintás alapú kommunikációnak is számtalan formája van, mondhatni, ebben is egyediek vagyunk. Igen, tisztában kell azzal lennünk, hogy az érintés is kommunikáció. Jelzünk vele a másiknak magunkról, sokkal többet, mint elsőre gondolnánk. A tapintás nem csak a magzati fejlődésben az első észlelési forma, hanem az evolúcióban is az egyik legősibb kölcsönhatás az élővilág egyedei között. Sok tudattalan információ is áramlik ilyenkor az egymást érintő egyedek sejtjei között.

Figyeljük meg tehát, hogyan hat ránk a másik érintése. Mennyire igényeljük ugyanazokat a minőségű érintéseket, mint ő. Van, aki a nagyon lágy és finom simogatást inkább csiklandozásnak éli meg, van, akiben vágyat ébreszt. Lesz, aki szereti az erőteljesebb érintéseket, és lesz, aki ezt már majdnem erőszaknak éli meg. Fontos, hogy legyenek erről tapasztalataink, mielőtt elmélyedünk egy kapcsolatban, és intimmé válik a kapcsolat minősége.

Sokan abból indulnak ki, hogy amit ők szeretnek, azt fogja szeretni a másik is. Ha nekem jól esik, hogy finoman megsimogatják a nyakam, akkor a másiknak is biztosan jó. Ha én nem szeretem, hogy birizgálja valaki a hajam, akkor a másik sem fogja szeretni, és ezért nem csinálom nála. Csakhogy ez nincs így. Sőt, általában az előző partnereknél szerzett érintéses tapasztalatokat sem lehet átvinni egy új partnerre, hanem minden egyes embert újra kell tanulni.

Ha neked fontosak a lágy, finom simogatások, és élvezni tudod akár órákon át, olyan társat érdemes keresned, aki ugyanígy működik. Ha viszont nem igényled, vagy akár zavar, ne menj bele mélyebben egy kapcsolatba egy olyan emberrel, aki számára az odaadó simogatás fontos testi élmény. Nem fogod érteni ezt a működést, azokat az élményeket, amiket a másik közben átél. Így nehezebb lesz ezt teljes figyelemmel adnod, a másiknak pedig idővel rosszul fog esni, hogy ő ezt nem adhatja neked.

A test nem csak erogén zónákból áll

Meg kell tanulni egy kapcsolatban nem célirányosan hozzányúlni a társunkhoz, nem azzal a hátsó szándékkal, hogy előkészítsünk egy intimebb együttlétet. Hanem csak a pillanatnyi öröm és kapcsolódás kedvéért simogatni, cirógatni. Fedezzük fel a másik testének a teljes felületét. Legyünk tisztában azzal, vannak-e olyan testfelületek, amelyeknek a megérintését a társunk nem szereti, és beszélgessünk arról, tisztában van-e azzal, hogy az miért okoz neki rossz érzést. Ezekhez a “tabu” testterületekhez sokszor kapcsolódnak traumák, amiknek az emlékei, információi az itt található sejtekben tárolódnak.

A tapintás ezért – akkor is, ha nem tudunk róla – segítheti a traumák oldását, vagy el is mélyítheti őket, ha olyan a minőségük. Ne menjünk bele olyan szituációkba, hogy a másik kedvéért úgy hagyjuk magunkat érinteni, vagy mi úgy nyúlunk a másikhoz, hogy közben rossz érzéseink vannak. Ezekben a helyzetekben a negatív érzések könnyen összekapcsolódnak érintésekkel. Ha belefutunk abba, hogy egy érintés-élmény rossz, akkor kezdjünk el foglalkozni azzal, hogy ez mitől lehet, mit üzenhet a számunkra. Sok türelemmel és tudatos odafigyeléssel, az élmények folyamatos megosztásával elkezdhetünk dolgozni párként azon, hogy idővel csökkenjen a testünkön a “tabu” felületek aránya.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzeneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

Tudatossá válni a gyermekekre | AZ1.HU
A tudatos férfi

Tudatossá válni a gyermekekre

Tanuljunk meg tudatosak lenni arra, hogy amit teszünk, hogyan hathat a gyerekekre. Mi az a karma, amit tudatlanságunkban ráterhelünk a jövőre.

Tovább
A spirituális férfi | AZ1.HU
A tudatos férfi

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
A tudatos férfi

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Tantra és meditáció | AZ1.HU

Tantra és meditáció

A meditáció és a tantra élményének összekapcsolása a tudati fejlődés és a lelki mélységeink felfedezésének új dimenzióit tárja fel.

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU

Légy a társam a lélek útján

Társakat találni a lélek útján az egyik legnagyobb kihívás. Nincs hozzá “kézikönyv”, a saját tapasztalatainkból próbálunk okulni.