Szuperorganizmus - AZ1.HU #az1ség

Az emberiség előtt álló drámai kihívásokhoz minden eddiginél nagyobb együttműködésre van szükség. A jelenlegi társadalmi struktúrákat ehhez túl gyengének és versengőnek tartjuk. Ezért sok évi tapasztalatszerzés, majd a tapasztalatok elemzése és szintetizálása után megszületett egy átfogó koncepció-csomag. Ennek lényege: építsünk fel tudatosan egy új, a jelenleginél stabilabb és hatékonyabb társadalmat, megújítva a közösségek alapját képező emberi kapcsolatokat is.

Alulról induló változásként nem igényel semmilyen bonyolult szervezeti hátteret, nincs hozzá szükség hatalomra sem. Egyedül szándék kérdése, hogy elinduljon itt és most a dominóhatás, amely ugyan nem fog magával ragadni mindenkit, és sok ellenállással is kell számolnunk, de ez nem baj. Nem kell lerombolni és megszüntetni semmit, csak építeni, pont ebben rejlik a koncepció ereje.

A változás motorja a felelősség-körnek nevezett közösségi forma, amelyet átfogóan mutat be az Éjjeli Őrség “Felelősséget vállalunk” című tanulmánya. A felelősség-kör a lényegét tekintve egy kisközösség, amelynek három alappillére az emberek együttélése, a kapcsolódás a természethez és a kollektív transzcendencia. Utóbbi a mélytudati klaszterépítés leegyszerűsített változata.

Felelősség körök és szocioamor közösségek - AZ1.HU

A szocioamoria centrumában: AZ1SÉG

A szocioamor közösségek ennél még egy lépéssel továbbmennek: nagyobb hangsúlyt kap az érzelmi együttműködés, a teljesen nyílt kommunikáció a közösségen belül, illetve a korlátok nélküli mentális, érzelmi és testi kapcsolódások. Akinek jelenleg túl sok a szocioamor közösségek szemléletmódja, és nem tudja még elképzelni abban a helyét, de szeretne tenni a változásért, ezt elkezdheti egy felelősség-körben.

Az alapokat tekintve mind a felelősség-körök, mind a szocioamor közösségek AZ1 elméletre és szemléletmódra épülnek. Az egész társadalomformálási folyamat centrumában pedig AZ1SÉG kísérlet áll.

AZ1SÉG egy olyan együttélési kísérlet terve, amely messze meghaladja azokat a kereteket és tartalmi elemeket, amiket a mai világban együttélés alatt el szoktak képzelni. A természet évmilliárdok alatt a fajokat alkotó egyedek közötti együttműködés számtalan formáját próbálta ki. Az egyik leghatékonyabb rendszernek kétségkívül a szuperorganizmusok tekinthetőek, ilyenek pl. a hangyák kolóniái.

A szuperorganizmusok jellemzője, hogy az egyedek által alkotott csoportok olyan készségeket fejlesztenek ki, amelyek túlmutatnak az egyedek készségein. A hangyák esetében ez azt jelenti, hogy minden egyes egyed rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amikkel elméletileg egymagában is életképes. De valójában úgy specializálódtak, hogy hosszútávon csak közösen tudnak túlélni. A szó szoros értelmében is összefogva (egymásba kapaszkodva) pedig egészen elképesztő fizikai mutatványokra képesek, és úgy működnek együtt, mintha az egyedek egy szervezet sejtjei lennének.

A kollektív mélytudat fő klaszterei is egyfajta pszichés szuperorganizmusként viselkednek, és úgy tűnik, abba az irányba szervezik ez evolúciót, hogy a földi élővilág egésze is (legalább kommunikációs szinten) szuperorganizmussá fejlődjön.

AZ1SÉG célja

AZ1SÉG kísérlet célja, hogy felmérjük, működhet-e egy kisebb emberi csoport a természeti környezetével együtt szuperorganizmusként. Ez értelemszerűen egy több generáción átívelő folyamat, hiszen az információknak genetikailag is be kell épülniük az utódokba. Ezért elsősorban az odavezető utat szeretnénk modellezni, és ehhez tapasztalatokat szerezni. Hogy milyen mentális, érzelmi, biológiai feltételeknek kell megfelelniük az egyéneknek ahhoz, hogy a szuperorganizmus a lehető leghatékonyabban működjön, mik a várható korlátok. Kiemelt terület a fajokon átívelő kommunikáció témájának kutatása, mivel az egyedek közötti hatékony kommunikáció a szuperorganizmus létrejöttének nyilvánvaló alapfeltétele.

AZ1SÉG tapasztalatszerzését a tervek szerint egy külső, a kísérletben közvetlenül nem résztvevő szakemberekből álló csapat monitorozza, hogy legyen a csoporton belüli folyamatoknak  külső kontrollja.

2020. februárjától tartunk csoportos előkészítő beszélgetéseket és tréningeket. Ha akár AZ1SÉG kísérlet résztvevőjeként, akár a leendő monitorozó csoport tagjaként érdekel a téma, jelentkezz az alábbi online formanyomtatvány kitöltésével.

Milyen tulajdonságokkal érdemes rendelkezned, ha jelentkeznél AZ1SÉG csapatába?

 • érzed magadban az intenzív kapcsolódási vágyat a természethez;
 • fontos szerepet töltenek be az életedben az érzelmek;
 • érdekelnek a mélylélektani folyamatok önmagadban és másokban;
 • tudsz nyíltan és őszintén beszélni a gondolataidról, érzelmeidről hozzád közelállókkal;
 • érdekelnek a világban zajló események;
 • együttérzel bajban lévő emberekkel;
 • a fantáziád határtalan;
 • jó fizikai kondíciód van, szereted a testmozgást.

AZ1SÉG csoport érdekelA monitoring csoport érdekel

 •  
 •  
 •