Az otthon mint spirituális élmény

Spirituális otthon | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 3 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Az otthonteremtés egy közel annyira ősi ösztön, mint maga az élet. Vágyunk egy helyre, ahová hazatérhetünk, ahol nyugalom és öröm vár ránk, feltöltődhetünk a mindennapi küzdelmeinkre. Az otthon azonban messze több, mint négy fal és egy fedél a fejünk fölött, egy lakás vagy egy ház az általálunk választott helyen. Szeretnék egy kicsit azzal foglalkozni, milyen intenzív lelki tartalmak mozognak bennünk, amikor megjelenik bennünk az otthon fogalma.

Hogy mennyire ősi és mély tudattalan képek élnek bennünk az otthonról, azt jól tükrözi az is, milyen élmények bontják ki magukat az ún. halálközeli élmények során, amelyekben a “hazaérkezés” spirituális élménye ölt formát. Az alábbi történethez hasonlókkal találkozhatunk a témával foglalkozó irodalomban.

Könnyűnek érzem magam. A csukott szemhéjam ellenére robbanásszerűen kitágul a tér, hangokat hallok, fényeket látok. Körbenézek. Körülöttem narancs és fehér színű szerzetesruhába öltözött férfiak ülnek, többnyire kopaszra nyírt, lehajtott fejjel. Csendben vannak, mégis hallom a gondolataikat. Körben ülnek, középen egy emelvényen egy fehér ruhába öltöztetett idős test fekszik. Felismerem a testem, de azt is tudom, már nem tartozik hozzám. Betöltötte a feladatát. Egy pillantást vetek a körülöttem ülőkre, érzem a szeretetüket, hallom a búcsúzó gondolatokat. Megköszönöm, hogy közöttük élhettem.

Mintha behunynám a szemem, pedig tudom, hogy csak befelé figyelek. Ahogy az előbb kitágultam, most úgy érzem, egy kicsi ponttá zsugorodom. A következő pillanatban pedig már azt érzem, hogy valami ellenállhatatlan erővel vonz maga felé, mint valami óriási mágnes. Békés, örömteli érzés fog el… Egy fénycsíkon száguldok a másodperc tört részéig. Aztán csend és nyugalom vesz körbe, majd ismét kezd kitágulni a tér. Tudom, megérkeztem. Mosolygós szempár nyújtja felém a karjait. Minden fehér fényből van, és mégis mindennek van formája. Egyre több alakot látok körülöttem. Ami elsőre megfog, az a tekintetük és az abból áradó erő és szeretet. Van közöttük kékesen világító emberszerű tekintet, de nagy, mandulavágású szemek is…

Egy közös van bennük, látom, hogy örülnek nekem, körbefonnak, átölelnek. Vajon miért szeretnek ennyire? Épp hogy megérkeztem, a testemet nem érzem, az nem érinthette meg őket, a tulajdonságaimat sem ismerhették meg ilyen rövid alatt. Mégis azonnal befogadtak. Valahogy tudom, hogy idetartozom, otthon vagyok.

Hullámokban érzem magamban a melegítő gondolatokat, lassan kitisztulnak a hangok és egyre színesebbé válnak a képek. Mintha valami mély álomból ébrednék és mindaz, amit az előbb megéltem, nem is lett volna valóságos. Emlékszem még a testemre, a narancs színű ruhába öltözött szerzetestársaimra, lepereg előttem minden, amit megéltem. De mintha mindez már csak valami mély álom lenne, most végre kinyithatom a szemem és élvezhetem a valóságot.

Ahogy kitágul körülöttem a tér, magamban érzem a körülöttem lévők gondolatainak lüktetését. Mint amikor kavicsot dobnak a vízbe és a hullámok egyre nagyobb köröket leírva száguldanak a vízen, úgy tágul az érzékelésem horizontja. Néhány pillanattal később pedig már bennem dobban az univerzum minden létezőjének gondolata. Azt hihetnénk, hogy ez hatalmas káosz, de nem: olyan, mint egy zenei szimfónia, ahol minden hangnak megvan a saját szerepe, hogy végül összeálljanak egy harmonikus egésszé.

Az otthon az Eredet belső képeinek kibontakozása bennünk

Egy ennyire erős belső pszichés motiváció – mindegy, hogy van-e ilyen tudatos élményünk, mint a fentebb leírt, vagy csak mélyen magunkban hordozzuk – egész életünkben hatni fog ránk. Ösztönösen keresni fogjuk a helyzeteket, ahol megélhetjük az Eredet-élményünket, amelyben összefonódik a biztonság, az öröm, a szeretet, a tisztánlátás, a harmónia érzése. Keressük az élményt az emberi kapcsolatainkban, a szerelem összefonódásában, a szexualitás katarzisában, a bennünket körülvevő fizikai térben. Igyekszünk magunkat olyan emberekkel és tárgyakkal, fizikai formákkal körülvenni, olyan élményeket megélni, amikor valami bennünk összerezonál az Eredet ősi frekvenciájával.

Ha tehát otthon-teremtés vagy átalakítás előtt állunk, gondolkozzunk el magunkban ennek a spirituális magján. Hogy pontosan mit is akarunk megélni az otthonunkban, milyen érzésekre vágyunk. Ha ezt meg tudjuk fogalmazni, tudatosabban készülhetünk fel, és élhetjük át a kiválasztott tér otthonná alakítását.

Törekedjünk arra, hogy az otthonunk életünk legbelsőbb lelki magjának tere legyen. Csak olyan embereket fogadjuk be magunk mellé ebbe a térbe, akik előtt nincsenek titkaink, akikhez nem kapcsolódnak hazugságok, félelmek, bűntudat és más rossz érzések. Ugyanez érvényes a tárgyakra, amikkel körbevesszük magunkat. A hozzájuk kapcsolódó érzéseink is legyenek harmonikusak és tiszták, legyünk tudatosak arra, milyen érzelmi jelentőségük van az életünkben, bármiről is legyen szó. Furcsának tűnhet elsőre, hogy miért kellene érzelmileg kapcsolódni pl. egy sütőhöz; azért, mert ne vegyen bennünket körbe semmi, amire nem vagyunk tudatosak. Mindennek körülöttünk legyen mentális és érzelmi vetülete az életünkben, ez fogja segíteni a belső harmóniánkat.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzeneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

Tudatossá válni a gyermekekre | AZ1.HU
A tudatos férfi

Tudatossá válni a gyermekekre

Tanuljunk meg tudatosak lenni arra, hogy amit teszünk, hogyan hathat a gyerekekre. Mi az a karma, amit tudatlanságunkban ráterhelünk a jövőre.

Tovább
A spirituális férfi | AZ1.HU
A tudatos férfi

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
A tudatos férfi

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Tantra és meditáció | AZ1.HU

Tantra és meditáció

A meditáció és a tantra élményének összekapcsolása a tudati fejlődés és a lelki mélységeink felfedezésének új dimenzióit tárja fel.

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU

Légy a társam a lélek útján

Társakat találni a lélek útján az egyik legnagyobb kihívás. Nincs hozzá “kézikönyv”, a saját tapasztalatainkból próbálunk okulni.