Az eksztázis szerepe a Földanya tantrában

Az eksztázis szerepe a Földanya tantrában | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 2 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Beléd zuhanva,

hallgatom a csillagok színes lüktetését,
erdők tündéreinek vidám énekét.
Lelked árnyas ligeteiben lelek békét.

Karjaid tüzes ölelésében elvesztem önmagam lényét,
De megtalálom az idő és a végtelen tér lényegét.

A Földanya tantrában a testi-lelki eksztázis tudatos megélése egy fontos állomás, amely segíthet a belső érzékelés kifejlesztésében, olyan új világok megtapasztalására nyit kaput, amit az öt testi érzékszervünkkel nem tudunk észlelni. De egyáltalán mi az az eksztázis? Van egy megnyilvánulási formája, amit szinte valamennyien megtapasztalunk, a szexualitásunkban megélt orgazmus. Nehány pillanat, amelyben nincsenek gondolatok, nincs racionalitás, csak egy nehezen megfogalmazható boldogság és kiteljesedettség érzés. Az eksztázis azonban egy ennél nagyobb halmaz, többféle módon juthatunk el hozzá.

A Földanya tantrában úgy fogalmazunk, hogy az eksztázis erősen fókuszált testi-érzelmi figyelem egy belső, lelki folyamatra, ami elvezethet egy módosult tudatállapothoz. Az erősen fókuszált testi-érzelmi állapotban juthatunk el egy olyan pontra, amit sokan célként élnek meg (mint pl. az orgazmust egy szexuális együttlétben), a mi esetünkben azonban csak egy “ugródeszka”.

Az eksztázis mint kapu más világok felé

A koncentrált figyelem egy bizonyos intenzitás után “feloldódik”, ugyanakkor rengeteg lelki energia szabadul fel ebben az állapotban. Ez a kettősség (figyelem + szabadon áramló pszichés energia) juttathat el bennünket egy olyan transzállapot küszöbére, ahol hosszabb-rövidebb időre megváltozik az észlelésünk megszokott rendje.

Az eksztázis a tudatunk tágításának folyamatában olyasmi szerepet tölt be, mint a hajtóanyag az űrhajót a világűrbe repítő rakétában: hozzásegíti ahhoz az energiához, amivel el tud szakadni a földi gravitációtól. Az eksztázis pedig az a “hajtóanyag”, pszichés energia, amelynek segítségével meg tudjuk haladni azt a mentális működést, amit a háromdimenziós anyagi világunk kötelékei jelentenek.

Az eksztatikus állapotokat a Földanya tantrában – a buddhizmus tanításainak megfelelően – kizárólag koncentrációs, érzelmi és testi-energetikai technikákkal érjük el, nem használunk tudatmódosító szereket. Egyebek mellett pont azért, mert maga az eksztázis nem cél, hanem csak egy eszköz a tudati fejlődés, az új világok megismerésének útján. Ehhez az eksztázis megélése utáni pillanatokban tiszta tudati működésre van szükség.

Elmélet helyett közös tapasztalatszerzés

A Földanya tantra gyakorlat orientált, az elméleti rész csak egy laza keretrendszer, ami segít abban, hogy az elménket előkészítsük a saját tapasztalatszerzésre. A hangsúly a gyakorlatok közben megszerezhető élményeken, és azok kommunikációján van. Fontos eleme a tantra gyakorlatok végén a megosztás, hogy megtanuljuk szavakba önteni és átadni a társainknak a megéléseinket.

Az eksztatikus állapotokat és az azok során vagy után megélhető transz élményeket párban vagy csoportban érdemes elérni. Egyrészt a kapcsolódásokban hatékonyabbak a gyakorlatok és bizonyos megélések, másrészt van mindig segítőnk, akivel az átélteket meg is tudjuk beszélni, fel tudjuk dolgozni.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzeneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

Tudatossá válni a gyermekekre | AZ1.HU
A tudatos férfi

Tudatossá válni a gyermekekre

Tanuljunk meg tudatosak lenni arra, hogy amit teszünk, hogyan hathat a gyerekekre. Mi az a karma, amit tudatlanságunkban ráterhelünk a jövőre.

Tovább
A spirituális férfi | AZ1.HU
A tudatos férfi

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
A tudatos férfi

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Tantra és meditáció | AZ1.HU

Tantra és meditáció

A meditáció és a tantra élményének összekapcsolása a tudati fejlődés és a lelki mélységeink felfedezésének új dimenzióit tárja fel.

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU

Légy a társam a lélek útján

Társakat találni a lélek útján az egyik legnagyobb kihívás. Nincs hozzá “kézikönyv”, a saját tapasztalatainkból próbálunk okulni.