Átláthatatlan a helyzet Örményországban

Örményország kapitulált | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Néhány órával azután, hogy azeri erők – állításuk szerint tévedésből – az örmény légtérben lelőtték az orosz hadsereg harci helikopterét, Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök bejelentette, hogy Oroszország közvetítésével aláírtak egy békemegállapodást Azerbajdzsánnal. A megállapodás szövegének közzététele után azonban kiderült, hogy Örményország lényegében kapitulál a Hegyi-Karabah kapcsán kialakult konfliktusban, és a terület teljen egészében visszakerült Azerbajdzsán fennhatósága alá. Oroszország vállalta, hogy békefenntartókat küld a régióba a fegyverszünet betartatására. Putyin orosz elnök még az éjjel folyamán személyesen jelentette be a megállapodás lényegi elemeit.

A bejelentés utáni éjszakai órákban tüntetések kezdődtek Örményország fővárosában a megállapodás ellen, a dühös tömeg behatolt kormányzati épületekbe is, és többek között Ararat Mirzoyant, az örmény parlament szóvívőjét is összeverték.

Örmény tüntetők a jereváni parlamentben | AZ1.HU

Szintén az éjszakai órákban több örmény katonai egység parancsnoka közleményben jelentette be, hogy nem fogadják el Örményország kapitulációját, és fegyveres ellenállásra szólítottak fel. A reggeli órákra örmény biztonsági erők vették körbe a jereváni parlament épületét, hogy megakadályozzák az éjszakaihoz hasonló eseményeket.

Már az éjszaka folyamán orosz katonai egységek érkeztek Hegyi-Karabah területére, ebből arra lehet következtetni, hogy Oroszország készült a katonai lépésre.

[Címlapfotó: Stanislav Krasilnikov/TASS]

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet