A spirituális környezetvédelem

Spirituális környezetvédelem | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 3 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

Amíg a természeti népek számára magától értetődő, hogy figyelnek a természeti környezetükre, nem zsákmányolják ki életterük erőforrásait, addig az elviekben jóval képzettebb, több háttértudással rendelkező modern civilizáció képtelen egy fenntartható életmód megteremtésére. Pedig az amerikai, ausztrál, afrikai és ázsiai őslakosok még a környezetvédelem fogalmát sem ismerték. Miért teljesen természetes számukra az, ami nálunk minden próbálkozás ellenére alig képes gyökeret verni?

A választ egyetlen mondatban is össze lehet foglalni: a kapcsolatuk a természettel nem értelmi, hanem érzelmi alapú. Nem azért figyelnek a fákra, állatokra, levegőre, talajra, mert szén-dioxid kibocsátásról hallgatnak meg számokkal teletűzdelt előadásokat, vagy riasztó adatokat olvasnak le a légszennyezettséget mérő eszközeikről. Hanem mert kicsi korától kezdve azt a tanulja és éli meg a törzs összes tagja, hogy a természetben mindennek lelke van. A lélekhez pedig az érzelmeken keresztül kapcsolódunk. Tudok úgy érezni, ahogyan egy farkas érez, tudom úgy látni a tájat, ahogyan a sas látja.

A törzs teljes hitrendszere két célt szolgált: hogy erősítse a közösség tagjai közötti kapcsolatot, és elmélyítse a természeti környezet iránt érzett empátiát. Fontosak voltak a tapasztalatok, az abból meríthető tudás arról, hogyan kell otthont építeni, vadászni vagy épp a növényeket gyógyításra használni, de még ezeknek a folyamatoknak is megvolt a lelki vetülete. A generációról generációra szálló történetek Földanya teremtményeiről, a bennük lakozó lélekről és mindarról, ez hogyan kapcsolódik a törzs életéhez.

Faölelés | AZ1.HU

A természeti környezetet nem elég érteni, érezni kell

Egy indián gyerek pici korától kezdve azzal a tudattal nőtt fel, hogy törzsének minden egyes tagja közös ősöktől származik, a természetben pedig mindent ugyanaz az életerő, energia járja át, mint ami őt is. Tehát minden összetartozik, kölcsönhat, együtt fejlődik, minden élet fontos, ezért tisztelettel bánunk vele. Mi történik ehhez képest a mai modern világban élő gyerekkel, miközben felnőtté válik? Mire tanítja az oktatási rendszer, a szociális környezete? Milyen érzelmeket erősítenek benne a természethez kapcsolódóan? Lényegében semilyeneket, mert szinte kizárólag az értelmi fejlesztésre fókuszálunk a társadalmainkban.

Nem kell tehát csodálkozni azon, hogy nem csak a természettel nem tud mit kezdeni a “modern” emberek jó része (azt leszámítva, hogy szép és jó benne kikapcsolódni), de az emberi kapcsolataival sem. Sőt, önmagával sem. Egy mai 10 éves gyereket erősebb érzelmek kötnek a mobil telefonjához, mint az erdőhöz, vagy akár a társaihoz. Persze vannak kivételek, de a tendenciák nem túl bíztatóak, és az egyébként sem rózsás helyzeten tovább rontott a koronavírus járvány.

Fontos a mai világban, hogy tudjunk számolni. De mit ér a matek, ha egy felnőtt képtelen az érzelmi kommunikációra, és nem tudja menedzselni a párkapcsolatait, nem tud érzelmileg kapcsolódni a környezetéhez? Legkésőbb onnantól, hogy a pszichológiai kutatások egyértelművé tették: az ember érzelmi lény, és valójában nem racionális, hanem érzelmi döntéseket hoz, ezerrel el kellett volna kezdeni átalakítani azt, ahogyan élünk és életre tanítjuk a következő generációkat.

Lelki működés nélkül nem fogjuk megérteni a világot

Atomokra bonthatjuk az anyagot, ezernyi űrhajót küldhetünk a világegyetem távoli titkainak megismerésére; az élet megismerésének kulcsa mégis bennünk van, a pszichés folyamatainkban. Ugyanis a “kinti világ” megismerése (ami az érzékszerveinkkel megfigyelhető), bármennyi információt is halmozunk fel róla, önmagában semmivel sem járul hozzá a benti, lelki harmónia és egység megteremtéséhez. Sőt, még ahhoz sem, hogy megtanuljunk szépen kapcsolódni a kinti világhoz. Adhat kommunikációs témákat, segíthet a megértésben, de a kapcsolódás hatékonysága végeredményben az érzelmi működésünkön múlik.

Amíg nem látjuk tisztán akár a legmélyebb traumáinkat és vágyainkat, azokat az érzelmi tartományokat, amik befolyásolják, hogy mit élünk meg vonzásként és mi taszít bennünket életünk során, nem fogjuk megérteni a döntéseinket sem. A pszichés motivációink ismerete nélkül kijelentéseket tenni magunkról kb. olyan, mint egy autó jellemzőiről beszélni, miközben fogalmunk sincs arról, milyen motor hajtja. Merthogy a lelki működésünk az életünk motorja…

Amíg pedig magunkat sem ismerjük, hogyan tehetnénk bármilyen kijelentést a környezetünkről, a világról, ami körbevesz bennünket? A lelki működésünk építi fel az elménkben azokat a pszichés szűrőket, amin keresztül észleljük a világot. Ez fogja determinálni, egyáltalán mit veszünk észre, mi fölött siklunk át, mit tartunk fontosnak, jónak vagy rossznak.

A szocioamoria: érzelmeken alapuló közösségi lét

Sokan gondolják úgy, hogy racionális alapon hoznak döntéseket például arról, kivel hajlandóak összekötni az életüket, és kivel nem. Azonban ha jobban beleássuk magunkat az emberi lélek rejtelmeibe, gyorsan kiderül, hogy a racionálisnak gondolt érvek mögött is mélyebb érzelmi rétegek húzódnak meg. Ha például valakinek fontos a leendő párja anyagi helyzete, azt feltételezi, hogy ez egy racionális szempont, holott van mögötte egy mélyebb lelki réteg: a biztonságban akarjuk érezni magunkat.

Ha ennyire jelentős szerepet játszanak a párkapcsolatainkban és úgy általában az emberi kapcsolatainkban az érzelmek, miért nem erre alapozunk nagyobb léptékű közösségi együttéléseket is? Miért nem kapcsolódunk tudatosan érzelmi alapon mindahhoz, amit a környezetünkből érzékelünk? Kizárólag értelmi alapon szerveződő ideológiák, izmusok mentén próbáljuk meghatározni az ideális emberi együttélés kereteit, és kihagyjuk belőle a lényeget, az érzelmeket. Motor nélküli autókat gyártunk, és csodálkozunk, hogy nem kerek a történet, nem alakulnak jól az így szervezett világ dolgai.

A spirituális környezetvédelem alapja a szocioamoria. Ennek keretei között arra szeretnénk kísérletet tenni, hogy újragondoljuk, pontosabban újraérezzük a közösségi létünket, a legapróbb társadalmi egységektől kezdve (család) a komplexebb együttélési struktúrákig. Ebben kell megjelennie a természeti környezetünk iránti felelősségünknek is. Megpróbáljuk feléleszteni magunkban azokat az ősi kódokat, emlékeket, amelyek annyira fontos szerepet játszottak az emberi evolúcióban, és amelyek alapja az élet minden formájának tisztelete, az együttérzés és együttműködés.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzeneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

Tudatossá válni a gyermekekre | AZ1.HU
A tudatos férfi

Tudatossá válni a gyermekekre

Tanuljunk meg tudatosak lenni arra, hogy amit teszünk, hogyan hathat a gyerekekre. Mi az a karma, amit tudatlanságunkban ráterhelünk a jövőre.

Tovább
A spirituális férfi | AZ1.HU
A tudatos férfi

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
A tudatos férfi

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Tantra és meditáció | AZ1.HU

Tantra és meditáció

A meditáció és a tantra élményének összekapcsolása a tudati fejlődés és a lelki mélységeink felfedezésének új dimenzióit tárja fel.

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU

Légy a társam a lélek útján

Társakat találni a lélek útján az egyik legnagyobb kihívás. Nincs hozzá “kézikönyv”, a saját tapasztalatainkból próbálunk okulni.