A harangokat, kereszteket is magukkal viszik a menekülők

Dadivank kolostora – a templomi kegytárgyakat is magukkal viszik a menekülők | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

„Az örmény többségű Nagorno-Karabakh Azerbajdzsán nemzetközileg elismert határain belül fekszik, hazánk pedig általános nemzetközi jogi alapelvként támogatja az államok területi integritását és szuverenitását” – írta még október elején Szijjártó minisztériuma az indexnek annak kapcsán, hogy feltették a kérdést: kit támogat Magyarország az örmény–azeri konfliktusban.

Szijjártó kívánsága teljesült, néhány héttel később a szinte kizárólag keresztény örmények által lakott Hegyi-Karabah török katonai segítséggel Azerbajdzsán fennhatósága alá került.

Az elmúlt hetekben több tízezer örmény menekült el a fegyveres összecsapások elől. Aki eddig nem ment, most csomagol és menekül, mert szinte egyetlen Hegyi-Karabahi örmény sem szeretne azeri uralom alatt élni.

A kolostorok és templomok papjainak is menekülniük kell

Azokon a településeken, amiket az örmény–azeri megállapodás értelmében a következő hetekben a helyieknek át kell adniuk az azeri katonáknak, a papok a templomokból összeszedik a kegytárgyakat, harangokat, kereszteket, és magukkal viszik.

A történelmet a győztesek írják – ennek jegyében az azeri hatalom már meg is kezdte Hegyi-Karabah múltjának átírását. Dadivank kolostora az egyik legrégebbi keresztény épület a világban, szinte egyidős magával a vallással. Anar Karimov, Azerbajdzsán kulturális ügyekért felelős minisztere pedig két nappal a Hegyi-Karabah elleni invázió sikere után azt twittelte, hogy az UNESCO világörökség részét képező kolostor eredendően nem is az örmény kereszténység épülete, hanem a kaukázusi alban civilizáció építette.

Miután majdnem a teljes lakossága elmenekült, Hegyi-Karabah második legnagyobb városának üres utcáin már csak az azeri katonák hangja visszhangzik.

Ezúton is gratulálunk a magyar kormánynak, hogy úgy alakultak a dolgok, ahogy szerették volna…

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet