A Földanya tantra eredete

Földanya tantra | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: 2 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

A Földanya tantra tudatos érzelem-formálási technikák és gyakorlatok gyűjteménye, amelyek célja, hogy az érzelmi önismeret segítségével harmonikusabbá váljon a kapcsolatunk embertársainkkal és a természeti környezetünkkel.

Az Idők kezdetén te és én…
sőt, mindenki, akit ismersz és nem ismersz, minden élőlény, amely körbevesz.
Az egész Föld, a Hold, a Nap, a megszámlálhatatlanul sok csillag…
őselemei egyetlen egységbe sűrítve léteztek.
Majd jött a misztikus Szó: Legyen! És felrobbant az Egység, azóta pedig minden rendületlenül távolodik egymástól.
Azonban az ősi Egység emlékezete átjárja a létezés minden szintjét.
Ebben gyökerezik a vonzás minden formája.
Az Egységben fogantunk, és küzdve az Elkülönülés ellen keressük az utat vissza az Eredetbe, az otthonunkba.

A tantra szanszkrit eredetű szó, jelentése szövet, összefüggés. A keleti filozófiák és vallások (főleg a hinduizmus és buddhizmus) hagyományokon és beavatásokon alapuló áramlata, mi a Földanya tantrával visszatérünk az ősi sámánisztikus gyökereihez. A természet, mindaz, ami Földanyában megfogan, egy híd az Eredet megértéséhez és újraéléséhez. A természet nem csak az állatokat és növényeket, ásványokat és természeti elemeket jelenti, hanem magát az emberi testet is.

Az Egység emlékezetét a Vonzás különböző formáinak megélésén keresztül tudjuk elmélyíteni. A Vonzás megéléséhez pedig kapcsolódnunk kell a környezetünkhöz, amelyben ezek létrejöhetnek. Mivel magában az anyagban minden az Elkülönülés irányába hat – a tér az Ősrobbanás teremtő pillanata óta tágul, azaz a benne lévő elemi részek távolodnak egymástól –, a Vonzás fenntartása, kiteljesedése folytonos küzdelem az Elkülönülés ellen.

A Földanya tantra és az érzelmek világa

A Vonzás “kötőanyagának” és Elkülönülés “taszító anyagának” az egyik megnyilvánulási formája az érzelmek világa. A különböző érzelmi minőségeken keresztül tudunk kapcsolódni a környezetünkhöz, jönnek létre azok a kölcsönhatások, amiket közeledésnek vagy távolodásnak élünk meg. Ha dühösek vagyunk egy másik emberre, vagy félünk tőle, ez nyilván távolít tőle. Érzelmileg biztosan, de akár testileg is eltávolodunk a közeléből. Valamennyi érzelmünk besorolható vagy az egyik, vagy a másik kategóriába, a vonzás és taszítás érzelmeinek összefoglaló táblázatát ebben az írásban találod meg.

Ha vonzást erősítő érzelmek nyilvánulnak meg bennünk, ezt jellemzően a boldogság állapotaként éljük meg testi szinten is, tehát a szervezetünk is boldogság hormonokat (pl. endorfinokat) fog termelni. A taszítást többnyire stresszhormonok jelzik testi szinten, ami rövid távon még segíthet is egy kritikus helyzet megoldásában, de a stresszhormonok tartós jelenléte a szervezetben ugyanolyan káros a testre, mint a negatív érzelmek hatása a lelki folyamatokra. Hogy milyen érzelmek dominálnak az életünkben, még a testi egészségünkre is hatással van.

Az érzelmek kiegyensúlyozása, a negatív érzelmi állapotok átalakítása pozitív érzelmekké tehát egyaránt gyakorol jó hatást a saját testi-lelki egészségünkre, az emberi kapcsolatainkra, és arra, hogyan lépünk kölcsönhatásba a természeti környezetünkkel. A tantra-jellegű gyakorlataink is az érzelmi működés megélésére, tudatosítására fókuszálnak, mivel ez a feltétele annak, hogy hozzá tudjunk kezdeni az érzelmeken alapuló kommunikációnak, tisztulási folyamatoknak.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzeneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

Tudatossá válni a gyermekekre | AZ1.HU
A tudatos férfi

Tudatossá válni a gyermekekre

Tanuljunk meg tudatosak lenni arra, hogy amit teszünk, hogyan hathat a gyerekekre. Mi az a karma, amit tudatlanságunkban ráterhelünk a jövőre.

Tovább
A spirituális férfi | AZ1.HU
A tudatos férfi

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
A tudatos férfi

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Tantra és meditáció | AZ1.HU

Tantra és meditáció

A meditáció és a tantra élményének összekapcsolása a tudati fejlődés és a lelki mélységeink felfedezésének új dimenzióit tárja fel.

Egy-Lélek kapcsolatok | AZ1.HU

Légy a társam a lélek útján

Társakat találni a lélek útján az egyik legnagyobb kihívás. Nincs hozzá “kézikönyv”, a saját tapasztalatainkból próbálunk okulni.