9 hónap után léphettek Magyarország területére menekültek

9 hónap után léphettek Magyarország területére menekültek | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

A magyar hatóságok a koronavírus-járványra hivatkozva 2020 márciusa óta nem tették lehetővé, hogy az erre a célra kijelölt tranzitzónákban bárki menedékkérelmet nyújtson be. Két hónappal később, 2020 májusában az Európai Bíróság jogellenesnek nyilvánította a tranzitzónákat, azokat a működtetésükért felelős Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bezárta, így a hónapokon keresztül szögesdrótok között vegetáló menekültek nyitott táborba kerültek.

Ma kaptuk a hírt, hogy a márciusi felfüggesztés, illetve a tranzitzónák bezárása óta eltelt közel háromnegyed év után először tették lehetővé a magyar hatóságok egy Szerbiában várólistán lévő menekült családnak, hogy Magyarország területére lépjen, és már el is helyezték őket egy nyitott befogadó állomáson.

Az ún. “magyar várólistára” azok a menedékkérők kerülnek fel, akik Szerbiába lépve jelzik az ottani hatóságoknak, hogy Magyarországon kérik a menekültügyi eljárásuk lefolytatását. A magyar gyakorlat 2020 márciusáig az volt, hogy tranzitzónánként napi 1 fő nyújthatott be menedékkérelmet, így tartották a magyar hatóságok adminisztratív eszközökkel alacsonyan az elbírálásra váró ügyek számát.

Alig maradt legális út a menekültek előtt

A tranzitzónák bezárása után Magyarország egyetlen módon teszi lehetővé, hogy valaki menedékért folyamodjon az országban: ha ezt a szándékát előzetesen jelzi az ország valamelyik nagykövetségén. Jelen esetben tehát a belgrádi nagykövetséghez fordult a család, amely már korábban is a magyar várólistán volt. Vannak családok, akik évek óta türelmesen várnak a szerb menekülttáborokban, hogy Magyarország lehetővé tegye a belépést az ország területére. Ez természetesen még messze nem jelenti azt, hogy menekült- vagy befogadott státuszt kapnak, csupán egy lehetőség arra, hogy elkezdődjön a menedékkérelmük elbírálása. Ennek lezárásáig többségükben a vámosszabadi befogadó állomásra kerülnek.

A menekült család Magyarországra érkezése időben egybeesik azzal, hogy az Európai Unió tagállamai elfogadták a jogállamisághoz kötött közös költségvetést. Kézenfekvő, hogy az ezt előkészítő német-magyar-lengyel tárgyalásokon Merkel nyomást gyakorolt a magyar hatóságokra: az ország teljesítse a genfi menekültügyi egyezmények aláírásával vállalt kötelezettségeit.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet