9 hónap után léphettek Magyarország területére menekültek

9 hónap után léphettek Magyarország területére menekültek | AZ1.HU
Siewert András

Siewert András

Olvasási idő: < 1 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Siewert András

Siewert András

A magyar hatóságok a koronavírus-járványra hivatkozva 2020 márciusa óta nem tették lehetővé, hogy az erre a célra kijelölt tranzitzónákban bárki menedékkérelmet nyújtson be. Két hónappal később, 2020 májusában az Európai Bíróság jogellenesnek nyilvánította a tranzitzónákat, azokat a működtetésükért felelős Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bezárta, így a hónapokon keresztül szögesdrótok között vegetáló menekültek nyitott táborba kerültek.

Ma kaptuk a hírt, hogy a márciusi felfüggesztés, illetve a tranzitzónák bezárása óta eltelt közel háromnegyed év után először tették lehetővé a magyar hatóságok egy Szerbiában várólistán lévő menekült családnak, hogy Magyarország területére lépjen, és már el is helyezték őket egy nyitott befogadó állomáson.

Az ún. “magyar várólistára” azok a menedékkérők kerülnek fel, akik Szerbiába lépve jelzik az ottani hatóságoknak, hogy Magyarországon kérik a menekültügyi eljárásuk lefolytatását. A magyar gyakorlat 2020 márciusáig az volt, hogy tranzitzónánként napi 1 fő nyújthatott be menedékkérelmet, így tartották a magyar hatóságok adminisztratív eszközökkel alacsonyan az elbírálásra váró ügyek számát.

Alig maradt legális út a menekültek előtt

A tranzitzónák bezárása után Magyarország egyetlen módon teszi lehetővé, hogy valaki menedékért folyamodjon az országban: ha ezt a szándékát előzetesen jelzi az ország valamelyik nagykövetségén. Jelen esetben tehát a belgrádi nagykövetséghez fordult a család, amely már korábban is a magyar várólistán volt. Vannak családok, akik évek óta türelmesen várnak a szerb menekülttáborokban, hogy Magyarország lehetővé tegye a belépést az ország területére. Ez természetesen még messze nem jelenti azt, hogy menekült- vagy befogadott státuszt kapnak, csupán egy lehetőség arra, hogy elkezdődjön a menedékkérelmük elbírálása. Ennek lezárásáig többségükben a vámosszabadi befogadó állomásra kerülnek.

A menekült család Magyarországra érkezése időben egybeesik azzal, hogy az Európai Unió tagállamai elfogadták a jogállamisághoz kötött közös költségvetést. Kézenfekvő, hogy az ezt előkészítő német-magyar-lengyel tárgyalásokon Merkel nyomást gyakorolt a magyar hatóságokra: az ország teljesítse a genfi menekültügyi egyezmények aláírásával vállalt kötelezettségeit.

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?