17 milió nyércet puszítanak el egy koronavírus mutáció miatt

Tizenhétmillió nyércet puszítanak el egy koronavírus mutáció miatt | AZ1.HU
AZ1.HU

AZ1.HU

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
AZ1.HU

AZ1.HU

Nyércekben mutatták ki a koronavírusnak egy új mutációját, amely komoly veszélyt jelenthet a közegészségügyre és a Covid-19 elleni vakcina-fejlesztés sikerére. “Ez egy komoly veszélyforrás az egész világra nézve” – nyilatkozta szerdán Mette Frederiksen, dán miniszterelnök. A mutáció már emberekre is átterjedt, eddig 12 dán állampolgárnál mutatták ki. Emiatt a dán kormány elrendelte az ország teljes nyérc állományának azonnali elpusztítását.

Az eset miatt egyben elszigetelik a környezetétől Dániának azt a részét, ahol a mutáció elkezdett átterjedni emberekre. A válsághelyzet azután alakult ki, hogy a a vakcina-kutatásért felelős dán Állami Oltóanyag Intézetben (State Serum Institute) kimutatták: az állatokban mutálódott koronavírus olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami veszélyeztetheti az egész világon zajló vakcina-fejlesztések hatékonyságát, mivel a mutációra az emberi szervezet nem reagál antitest-képződéssel.

Eddig 207 nyérc-farmon mutatták ki a fertőzést, a dán miniszterelnök szerint így már nem tartható helyi keretek között a vírus terjedése. “A most talált mutáció kapcsán komoly felelősségünk van az egész világgal szemben. Emiatt az esetet nagyon komolyan kell vennünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a terjedését” – mondta Mette Frederiksen.

Ezért mintegy 17 millió nyércet pusztítanak el a katonaság bevetésével Dániában, az ország eddig a világ legnagyobb nyérc-prém előállítójának számított. “Nehéz szívvel hoztuk ezt a döntést. De szükség volt rá” – tette hozzá a dán miniszterelnök.

[Fotó: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix]

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 figyelő

Nem szeretnél lemaradni arról, hogy szerintünk milyen fontos dolgok történtek a világban? Iratkozz fel, és heti egy alkalommal postázzuk az e-mail címedre az ingyenes AZ1 Figyelőt. 

Legújabb hírek

ez is érdekelhet