10 lépés az önszeretet felé

10 lépés az önszeretet felé | AZ1.HU
Vucsics Mónika

Vucsics Mónika

Olvasási idő: 3 perc
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Vucsics Mónika

Vucsics Mónika

A napokban akadt a kezembe egy kis piros könyvecske a polcról. Régen forgattam már, pedig mennyit kellene. Borítóján ez áll: “Amikor eléggé szerettem magam” (Kim McMillen: When I Loved Myself Enough). Sok évvel ezelőtt kaptam ajándékba Angliában, egy kedves barátomtól, aki nem tudni, hogy a könyvecske hatására-e, de elindult az önmegvalósítás és a szabadság felé vezető úton. Egy hónapos indiai utazása után otthagyta a raktári állását, és új életet kezdett. Sajnos azt nem tudom, mi lett vele azóta, de az ajándék üzenete itt maradt, és örökké aktuális.

A kis könyv minden oldalán egy-egy rövid mondat mesél az önszeretet számtalan megnyilvánulásáról, amelyből álljon itt 10 szívemnek kedves gondolat:

Mikor eléggé szerettem magam..

  1. ...elhagytam mindent, ami nem egészséges számomra-munkahely, párkapcsolat, környezet. És valóban, ha szeretjük magunkat, miért maradnánk benne egy megbetegítő élethelyzetben, vajon kinek, minek tartozunk ezzel, vajon kinek akarunk megfelelni? Elsőre talán rémisztő a változás, de ha belegondolunk, mi az amit veszíthetünk, és mi az, amit cserébe nyerhetünk általa?
  2. …megtanultam tisztelni a határaimat. “Ne erőltess semmi olyat amire nem állsz készen!- ezt már jóga- gyakorlásom során is megtanultam: csak a jóleső fájdalomig szabad elmenni. Izgalmas lehet ugyan elhagyni a komfortzónát, de van, hogy túl nagy a lépés. Határaink szeretetteljes elfogadása sokszor többre vezet, és gyorsabb fejlődést hozhat.
  3. abbahagytam az önostorozást korábbi döntéseimért. Ez talán sokunk számára egy igen nehéz pont. Szeretjük magunkat büntetni elbaltázott választásainkért, kimondott-vagy ki nem mondott szavainkért. Könnyebb azonban az önelfogadás, ha belátjuk, hogy az adott pillanatban mindenki a legjobb tudása szerint cselekszik. Nincsenek hibák, csak tapasztalatok, melyekből építkezhetünk. 
  4. …megbocsájtottam magamnak, és másoknak. Azt mondják, a harag olyan, mintha mérget innál, de azt várnád, hogy a másik haljon meg tőle. És valóban, a hosszú időn át dédelgetett harag minket mérgez, betegít meg testileg-lelkileg. Tanuljunk meg elengedni, a megbocsájtás megszabadít!
  5. …megtanultam elfogadni sokszínűségemet. Egyszerre vagyunk gyermekek, kollégák, szeretők, barátok, egyszerre vagyunk határozottak és gyámoltalanok, csábítók és mackónadrágos home office harcosok. Néha kedvesek és elbűvölőek, néha pedig totálisan antiszociálisak.  És ez rendben van így, mert ebben a színházban minden szerep én vagyok. 
  6. megtanultam élvezni a csendet. Az elmúlt évtizedekben felmagasztaltuk az “elfoglalt” szót: dolgozunk, edzeni járunk, bevásárolunk, kattintgatunk a neten, a lényeg, hogy ne kelljen kettesben maradni a saját csendünkkel. Ha azonban hagyjuk elhalkulni a világ- és az elme folyamatos zakatolását, új kapuk nyílnak meg befelé és kifelé egyaránt, és béke költözik a lelkünkbe.
  7. …nem toleráltam többé a fájdalmamat. Legyen az testi-vagy lelki tünet, a fájdalom mindig azt jelzi, hogy nem jó irányba haladunk. A fájdalom tulajdonképpen a barátunk, ami megmutatja, mire kellene jobban odafigyelnünk. Ha fáj az a gerinc, ha fáj az a térd, vagy ha fáj az a lélek: ideje tenni valamit!
  8. …megtanultam élvezni az “Énidőt” anélkül, hogy önzőnek tartanám magam. Szingliként valószínűleg könnyebb időt találnunk egy kis lazításra, masszázsra, vagy csak elvonulni egy jó könyvvel. Ne feledjük azonban, hogy párkapcsolatban, vagy akár családosként is jár nekünk egy-egy önmagunkkal eltöltött nyugodt óra, sőt! Minél több új élménnyel ajándékozzuk meg magunkat, annál tovább maradhat friss és örömteli a  kapcsolatunk, és gyermekeinkre is jó hatással lesz, ha szüleiket boldognak, kiegyensúlyozottnak látják.
  9. elkezdtem a szívemre hallgatni. Annyi mindent vár el tőlünk a világ, a szüleink, a munkahelyünk, a párunk. Döntés előtt állunk és viaskodunk magunkkal, mert szívünk szerint jobbra mennénk, de mindenki más szerint balra kéne, mi pedig végül fejünket leszegve, elindulunk balra. A szív ismeri az igazságot, minden más az egóból fakad. 
  10. …újraértelmeztem a siker fogalmát. A siker szó hallatán legtöbben az anyagi javakra és a karrierre gondolunk. Ez a nézet az újabb és újabb célok kitűzésére késztet, a célok elérése azonban nem garantálja a boldogságot. Mindig lesz egy nagyobb ház, egy drágább autó, egy magasabban fizető állás, és az anyagi javak kergetése közben elfelejtünk boldogok lenni. Mi lenne akkor, ha a sikert az érzelmi jól-létben mérnénk? Abban, hogy mit adunk hozzá a világhoz, szeretteink életéhez, mi az bennünk, ami által jobb, élhetőbb hellyé válhat ez a bolygó?

 

Hasznosnak találtad, amit olvastál? Köszönjük, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal.

Biztosan feltűnt, hogy az oldalunkon nincsenek reklámok. Szeretnénk tisztán átadni azokat az üzneteket, amiket fontosnak tartunk. Ugyanebből kifolyólag valamennyi rendezvényünk is ingyenes. Az egyesületünk részére nyújtott támogatások, adományok teszik lehetővé, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Köszönjük, ha te is TÁMOGATSZ bennünket.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email

AZ1 hírlevél

Nem szeretnél lemaradni az oldalunkon megjelenő legújabb írásokról, a tervezett rendezvényeinkről? Iratkozz fel a hírlevelünkre, és időszakosan (max. 2 hetente egy alkalommal) kapsz tőlünk egy összefoglalót.

A hírlevelet bármikor lemondhatod az e-mailek alján található linkre kattintva.

Férfi blog

A spirituális férfi | AZ1.HU
Férfi blog

A spirituális férfi

Mit jelent a mai racionális, logikusan felépített világunkban spirituálisnak lenni? Miért segíthet hozzá bennünket egy kiegyensúlyozottabb élethez?

Tovább
"Három az egyben" tantra | AZ1.HU
Férfi blog

“Három az egyben” tantra

“Három az egyben”: érzékiség és érintés, testi egymásban levés és lelki összekapcsolódás. Egy tantra gyakorlat részletes leírása.

Tovább

ez is érdekelhet

Spirituális otthon | AZ1.HU

Az otthon mint spirituális élmény

Az otthonteremtés spirituális gyökerei ugyanannyira ősiek, mint maga az élet. Egy hely, ahol biztonságra és örömre lelhetünk. Mit jelképez?

Földbárka | AZ1.HU

Mi a földbárka?

Mit takar a földbárka kifejezés, és hogyan segíthet abban, hogy olcsó és fenntarható otthonokat építhessünk magunknak?